Datum: 09.01.2017

Divocí koně se budou prohánět i v Podyjí

Divocí koně pocházející z anglického Exmooru budou od letošního roku pomáhat udržovat dvě unikátní lokality v Národním parku Podyjí. Na Mašovické střelnici a Havranickém vřesovišti by se mělo zabydlet jedenáct zvířat, ktrerá budou přivezena na jaře z Anglie. Jde o nejbližší příbuzné původních divokých koní, jejichž domovem byly stepní oblasti v okolí řeky Dyje naposledy před zhruba 2000 lety.

V Podyjí budou koně udržovat celkovou plochu bezmála 70 hektarů. "Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadů druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí,“ popsal přínos pastvy Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která již vytvořila dvě rezervace pro velké kopytníky u středočeských Milovic.

„Havranické vřesoviště je druhově bohatá skalní step, Mašovická střelnice se zase pyšní pestrými lučními společenstvy. Obě lokality jsou pokladnicemi vzácných rostlin a živočichů, jako jsou koniklece, jalovce, orchideje, desítky druhů motýlů, ještěrky zelené, užovky stromové a řada dalších. Ti všichni se neobejdou bez dlouhodobé péče o svá stanoviště a právě přirozená pastva je péčí přírodě nejbližší. Jde o velmi hodnotné lokality a zachování jejich přírodních hodnot pro příští generace je velkým závazkem,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd, který se podílí na projektu jako odborný garant.

„V Podyjí, které není tradiční pastevní oblastí, je obtížné zajistit dostatek zvířat ke spásání vzácných stepí a vřesovišť. Navíc exmoorský pony dokáže regulovat i náletové dřeviny, jejichž šíření na stepích je jinak obtížně řešitelné. Proto jsme projektu nabídli využití dvou ploch, o něž dlouhodobě pečujeme. V současné době ladíme rozlohu a přesné umístění ohrad. Zároveň projednáváme celý záměr s dotčenými obcemi a dalšími subjekty,“ podotkla botanička Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Návrat velkých kopytníků je součástí rozsáhlého projektu Military LIFE for Nature financovaného z evropského programu LIFE. Hlavním účelem projektu je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, které ke svému životu potřebují pestrou nelesní mozaiku. Projekt zajistí po dobu následujících pěti let péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000, v různých částech České republiky. Prestižní grant získala ochranářská organizace Beleco, která na projektu bude spolupracovat se společnostmi Wetland a Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí má na starosti. Partnerem projektu je také Ministerstvo životního prostředí ČR.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA