Datum: 11.04.2017

Jiří Černý o lovu virů v polárních oblastech

Jak se loví viry v polárních oblastech, prozradí další přednáška z cyklu Akademických půlhodinek, která se koná v úterý 11. 4. v 16 hodin ve studentském kostele v ulici Karla IV. č. 22 v Českých Budějovicích.

Polární oblastiy byly dlouho vnímané jako pusté ledové pouště chudé na život. Výsledky současného výzkumu ale ukazují, že i v těchto na pohled nehostinných končinách kvete život o neočekávané rozmanitosti a to včetně přítomnosti mnoha člověku potencionálně nebezpečných mikroorganizmů. Nebezpečí infekčních nákaz v polárních oblastech bylo dlouho podceňováno a teprve v poslední době se ukazuje důležitost studia této problematiky.

Virolog Jiří Černý z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR v přednášce „Netušená nebezpečí, aneb o lovu virů v polárních oblastech“  pozve posluchače na velké dobrodružství, které začíná návštěvou dalekého severu i jihu. Ukáže, jak přímo v terénu probíhá sběr vzorků nutných pro studium virových nákaz, a vysvětlí, proč jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů při tomto výzkumu puška a síťka na motýly. Pak se vrátí zpátky do Českých Budějovic, aby ukázal, jak získané vzorky analyzují v laboratořích pro práci s nebezpečnými patogeny. Nakonec promluví o tom, jaké nebezpečí představují virové nemoci v polárních oblastech a proč je potřeba se před cestou na Svalbard nechat očkovat proti vzteklině.

Přednáška  se koná v úterý 11. 4. v 16 hodin ve studentském kostele v ulici Karla IV. č. 22 v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.

 

Cyklus Akademické půlhodinky společně připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Anotace přednášek a informace o přednášejících najdete na webech Biologického centra: www.bc.cas.cz/verejnost-a-media/verejnost-a-media-detail/3476-akademicke-pulhodinky-8-cyklus/ a Jihočeské univerzity: www.jcu.cz/o-univerzite/media-a-propagace/akademicke-pulhodinky

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA