Datum: 04.05.2017

Prohlášení ke spekulacím v trestním oznámení zveřejněném v časopise Nová Regena

Důrazně odmítáme nařčení adresovaná pracovníkům Parazitologického ústavu BC AVČR, v. v. i., ze střetu zájmů a ze šíření nepravdivých informací ve prospěch farmaceutických firem

Tiskové prohlášení Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR, v. v. i., ke spekulacím v trestním oznámení podaném panem Oldřichem Burgerem dne 7.4. 2017 a zveřejněném v časopise Nová Regena, květen 2017, str. 33, na Jana Tunu za pořady A dost TV Stream, na kterých jsme se podíleli.

 

Důrazně odmítáme nařčení adresovaná pracovníkům Parazitologického ústavu BC AVČR, v. v. i., ze střetu zájmů a ze šíření nepravdivých informací ve prospěch farmaceutických firem:

"S ohledem na skutečnost, že tvrzení Jana Tuny se opírají o kvazi odborná stanoviska pracovníků Parazitologického ústavu České Budějovice, který dostal ze spojených státu 19 miliónů na výzkum, jenž má dokázat, že paraziti neškodí, ba dokonce, že se pomocí parazitů dá léčit, evokuje podezření, že nevyvážená masivní a dehonestující televizní kampaň proti zastáncům opačné vědecké doktríny může být financována právě z těchto finančních zdrojů. Ve své skryté podstatě se muže jednat o velké peníze pro farmaceutické lobby. (Motiv trileru UPRCHLÍK). Hypotézu může podporovat fakt, že tendenčně prezentované názory Jana Tuny se opírají zejména o stanoviska odborníků z tohoto ústavu."

Parazitologický ústav BC AV ČR, v. v. i., patří k mezinárodně uznávaným vědeckým pracovištím. Jeho hlavní náplní je získávat, zpracovávat a rozšiřovat poznatky z oblasti parazitologie. Námi zveřejňované informace jsou vždy podložené odbornými znalostmi a zkušenostmi získanými odbornou praxí a nejnovějšími poznatky publikovanými v širokém spektru mezinárodních odborných časopisů. Tímto chceme ubezpečit veřejnost, že stanoviska, která vydáváme, nejsou nikdy „kvazi odborná“, ale naopak jsou vždy přísně odborná a podložená vědeckými fakty. Již delší dobu se s kolegy z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Karlovy Univerzity věnujeme dementování masivní lživé kampaně alternativních metod neodborné diagnostiky, léčebných postupů či přípravků proti údajným parazitárním infekcím člověka (viz např. http://vesmir.cz/2015/09/24/pravda-parazitech/).

Zaměstnanci Parazitologického ústavu, Biologického centra a i celé Akademie věd jednají nestranně na základě etického kodexu výzkumných pracovníků AV ČR a nezveřejňují žádné nepodložené informace či informace ku prospěchu jakýchkoliv soukromých či jiných subjektů. Všechna veřejná prohlášení a informace novinářům, médiím a široké veřejnosti jsou podávány bez jakékoliv finanční podpory nad rámec naší hlavní pracovní činnosti.

Zmiňovanými 19 mil. Kč, které jsme údajně "dostali" z USA, je myšlen zřejmě vědecký projekt kolegyně MVDr. Kateřiny Jirků-Pomajbíkové, PhD., který byl řádně vysoutěžen v mezinárodní agentuře Human Frontier Science Program. Na činnost této nestranné agentury přispívá řada zemí, zejména pak Japonsko, USA či Evropská Unie. Zmiňovaný projekt je zaměřen na výzkum možností léčby Crohnovy choroby a dalších imunitních onemocnění.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA