Datum: 12.03.2019

Život na Zemi před 750 miliony lety byl mnohem pestřejší, než se předpokládalo

Brazilští vědci rekonstruovali evoluční historii měňavek a přinesli důkaz, že mikroskopický život na Zemi na konci prekambria, v době nejméně před 750 miliony let, byl mnohem rozmanitější, než tvrdí klasické teorie. Vědecký tým, v němž působila i Anush Kosakyan, nynější vědecká pracovnice Parazitologického ústavu BC AV ČR, hledal pomocí dnes žijících měňavek (Amoebozoa) a prastarých fosilií odpovědi na to, jak se vyvíjeli předkové těchto jednobuněčných organismů.

Na snímku schránka améby Cyclopyxis lobostoma. Snímek ze skenovacího elektronového mikroskopu. Anush Kosakyan

Ve studii, která byla publikována v časopise Current Biology, vědci použili inovativní techniku k vytvoření fylogenetického (evolučního) stromu thecamoebií, které patří do řádu krytenek (Arcellinida). Použili přitom 19 živých vzorků krytenek, které dnes žijí ve volné přírodě (nejčastěji se vyskytují v mechu, půdě a sladkých vodách), a vytvořili genetickou analýzu jejich celého transkriptomu (soubor všech molekul RNA v buňce). Vědci pomocí této molekulární rekonstrukce stanovili, jak vypadala vnější stavba a kompozice hypotetických předků této skupiny měňavek, a tyto výsledky pak porovnali s fosilními nálezy měňavek.

Výsledky ukázaly, že nejméně před 750 miliony lety už se předkové thecamoebií evolučně vyvíjeli, což naznačuje, že pozdní prekambrium bylo druhově mnohem rozmanitější, než se dříve předpokládalo. Studie tak přináší rozdílný pohled na vývoj mikroorganismů na naší planetě. Pozdní prekambrium bylo považováno za období nízké biologické diverzity, kdy existovalo jen několik druhů bakterií a prvoků. Vědci v této studii však ukazují, že diverzifikace druhů už existovala v prekambriu a pravděpodobně se objevila ve stejné době jako oxygenace oceánů. Tento proces byl patrně velmi pomalý a mohl trvat sto milionů let.

 

Podrobněji se o tomto objevu dočtete na nezávislém vědecko-populárním serveru The Conversation nebo EurekAlert!.

 

Lahr Daniel J.G., Kosakyan Anush, Lara Enrique, Mitchell Edward A.D., Morais Luana, Porfirio-Sousa Alfredo L., Ribeiro Giulia M.,  Tice Alexander K., Pánek Tomáš, Kang Seungho, Brown Matthew W. (2019) Amoebae Highlight Diversity of Microbial Eukaryotes in the Neoproterozoic Current Biology  DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.01.078

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA