Datum: 08.09.2021

Nový elektronový mikroskop umožňuje práci v kryo podmínkách a nabízí vyšší rozlišení

Laboratoř elektronové mikroskopie spustila na začátku září provoz nového transmisního elektronového mikroskopu JEOL JEM-1400. Kromě vizualizace buněčné ultrastruktury na ultratenkých řezech, je mikroskop vhodný i ke studiu nanomateriálů, izolovaných virů, bakterií, makromolekul, atd. Nový mikroskop nahradil po 25 letech původní rutinní transmisní elektronový mikroskop JEOL JEM-1010.

Mikroskop JEM-1400 Flash nově nabízí možnost zobrazování 3D objemu vzorku pomocí elektronové tomografie. Velkou výhodou je možnost práce v kryo podmínkách, což umožňuje nový kryo tomografický držák sítěk. S ohledem na zrychlení práce je mikroskop vybaven i držákem pro čtyři síťky. Posun vzorku je motorizovaný s možností pozorované pozice ve vzorku uložit pro pozdější návrat na toto místo. Novým pomocníkem je také tlačítko automatického ostření.

Významné zlepšení přináší JEM-1400 i v oblasti záznamu obrazu. Nová kamera nabízí snímání ve vyšším rozlišení (20 Mpix). Ovládací program kamery navíc umožňuje rozšíření snímané plochy pomocí spojování přilehlých snímků (tzv. stitching, ve formátu až 5×5) a to jedním kliknutím a plně automaticky.

Detailní specifikace nového mikroskopu JEOL JEM-1400 Flash:

Urychlovací napětí: 80 – 120 kV

Zdroj elektronů: žhavené wolframové vlákno / LaB6 katoda

Bodová rozlišovací schopnost: 0,38 nm

Tvorba obrazu: CMOS kamera XAROSA (EMSIS BmbH) s rozlišením 20 Mpix  

Další vybavení: držák sítěk až pro 4 síťky najednou, tomografický kryo držák sítěk, tomografický držák sítěk High-tilt (80 stupňů), software pro sešívání obrazu a korelativní mikroskopii

Zájemci z řad zaměstnanců a studentů se mohou rezervovat v rezervačním systému nebo přes kontaktní osobu.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA