Datum: 14.03.2022

Na Biologické centrum přichází ukrajinská vědkyně, specializuje se na nemoci přenášené klíšťaty

Z válkou zmítané Ukrajiny přichází na Biologické centrum Akademie věd ČR parazitoložka Viktoriya Levytska. Její odborná specializace – nemoci přenášené klíšťaty – přesně koresponduje s výzkumnými tématy Laboratoře molekulární biologie klíšťat na Parazitologickém ústavu, kde získala pracovní pozici. Vědkyně přijela do Českých Budějovic se svým synem v sobotu 5. března po téměř třídenní cestě autem. Podporu a prozatimní ubytování ji nabídli parazitologové z Biologického centra, kteří ji rovněž pomohli získat mimořádný grant českého Nadačního fondu Neuron ve výši 200 000 Kč na první náklady spojené s ubytováním a vytvořením zázemí.

Viktoriya Levytska pochází z Kamence Podolského na jihozápadní Ukrajině, kde působila na Podolské státní univerzitě (ПОДІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ) na Oddělení infekčních a invazivních nemocí. Ve výzkumu se zaměřovala především na nemoci přenášené klíšťaty, PCR a další metody molekulární parazitologie. „Byla jsem překvapená, když jsem našla tuto pracovní nabídku, protože se týkala babesií, a to je přesně oblast mého vědeckého zájmu. Zároveň jsem pracovala na soukromé veterinární klinice v laboratorní diagnostice, kde jsem se s babesií setkávala denně,“ říká vědkyně.

Ačkoli nové pracovní místo na Parazitologickém ústavu představuje pro Viktoriyu Levytskou vítaný vývoj v profesní kariéře, rozhodnutí opustit Ukrajinu bylo velmi těžké. „Na Ukrajině zůstal můj manžel, mí rodiče, naše dvě kočky, bylo to náročné rozhodování. Naše město bylo docela bezpečné, protože je v jihozápadní části Ukrajiny, ale po třech dnech, kdy houkaly sirény a museli jsme do bombového krytu, jsme se rozhodli opustit Ukrajinu. Odjela jsem se svým synem, cesta autem trvala dva a půl dne a jeli jsme přes pět států,“ dodává Viktoriya Levytska.  

Na fotografii zprava: Julius Lukeš, Marie Jalovecká a Dan Sojka z Parazitologického ústavu a Viktoriya Levytska se synem Nikolasem.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA