Datum: 30.05.2022

Dne 26. května 2022 se v obřadní síni českobudějovické radnice konalo slavnostní setkání, na kterém byla udělena čestná vědecká hodnost profesor honoris causa, kterou převzal pan profesor Dr. Francisco J. Ayala.

Profesor Ayala je světově uznávaný odborník v oblasti evoluční biologie a genetiky a příznivcem České republiky, v čemž jistě hraje roli jeho manželka českého původu významná filantropka paní Hana Ayala. Napsal množství publikací a článků o vztahu vědy a víry, například Darwin´s Gift to Science and Religion (Darwinův přínos vědě a náboženství ) a Am I a Monkey? (Jsem opice?). Získal nespočet vědeckých hodností a ocenění, včetně významné Templetonovy ceny v roce 2010 za mimořádný přínos k hledání duchovního rozměru lidského života.

Zleva: prof. Ing. Hana Šantrůčková CSc.- děkanka Přírodovědecké fakulty; prof. Francisco J. Ayala; prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc. - ředitel Parazitologického ústavu

 

Jsem velmi vděčný vědecké radě Jihočeské univerzity, že jednomyslně schválila mou čestnou profesuru. Bude mi obrovskou poctou, že budu jmenován profesorem honoris causa právě na Jihočeské univerzitě — poctou, kterou ani nedokážu vyjádřit slovy. Jsem za ni vděčný Vám, rektoru Bohumilu Jirouškovi a emeritnímu rektorovi Tomáši Machulovi, stejně jako prorektorům Jihočeské univerzity. Nominace Jihočeské univerzity je pro mne zvláště významná, neboť se hluboce zajímám o dialog mezi vědou a náboženstvím.

Úryvek ze slavnostní řeči prof. Francisca J. Ayaly u příležitosti udělení čestné hodnosti profesor honoris causa (viz příloha).

 

Je mým mimořádným potěšením přednést laudácio při příležitosti udělení čestné profesury naší univerzity Franciscu J. Ayalovi. Před 12 lety mu tatáž univerzita v tomto krásném sálu udělila čestný doktorát, jeden z desítek čestných doktorátů s jeho jménem svázaných. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby je v určité fázi přestal počítat.

        Od té doby jsme všichni nejen zestárli o 12 let, ale i mnoho jiného se událo. Ale k tomu se dostanu až po stručném uvedení Franciscovo jedinečné vědecké kariéry. Předtím, než se většina z nás narodila, tj. v roce 1960 byl vysvěcen v rodném Španělsku jako dominikán, ale krátce nato se rozhodl, že ho fascinuje věda. Na doktorát nastoupil o rok později na Kolumbijskou univerzitu k jednomu z nejvlivnějších biologů 20. století - Theodosiu Dobzhanskému, vědci ukrajinského původu, proslaveného zejména výrokem „Nothing in biology makes sense except in the light of evolution“, kterým předstihl svou dobu. Francisco se stal jeho bezpochyby nejznámějším žákem a rovněž i přítelem, s nímž strávil poslední léta svého života na Kalifornské univerzitě, kde se začátkem 70tých let stal Francisco profesorem. V Davis a Irvine se postupně stal mnohonásobným profesorem, a to ekologie a evoluční biologie (School of Biological Sciences), filozofie (School of Humanities), a nakonec logiky a filosofie vědy (School of Social Sciences).

Úryvek z laudácia prof. RNDr. Julia Lukeše, CSc. u příležitosti předávání čestné hodnosti profesoru Franciscu J. Ayalovi (viz příloha).

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA