Datum: 27.06.2023

O parazitech a lidech přeloženo a vydáno v němčině - Von Parasiten und Menschen

Was macht Parasiten so interessant? Warum haben die Menschen Angst vor ihnen? Gibt es überhaupt einen Grund, sich vor Parasiten zu fürchten? Über- oder unterschätzen wir sie? Antworten auf diese und andere Fragen finden Sie in diesem Buch. Parasiten und ihre Lebensweise werden aus verschiedenen Blickwinkeln – medizinisch, veterinärmedizinisch, biologisch, historisch und künstlerisch – beleuchtet. Im Mitteleuropa sind Parasiten alltäglich, lebensbedrohliche zum Glück selten. Die meisten Kinder sind zeitweise von Läusen befallen und auch Kakerlaken sind weit verbreitet; etwa ein Fünftel der Bevölkerung ist mit dem Protozoon Toxoplasma infiziert. In den Tropen und Subtropen stellen Parasiten eine sehr ernste Gesundheitsbedrohung dar. Aber sie können auch unsere Verbündeten und von Nutzen für unsere Gesundheit sein. Das Wichtigste ist, gut informiert zu sein. Und genau darum geht es in diesem Buch. Das Original wurde mit dem höchsten tschechichen Literaturpreis „Magnesia Litera“ ausgezeichnet. Die Herausgeber Jan Votýpka, Iva Kolárová, Petr Horák, Institut für Parasitologie, Karlsuniversität Prag

Proč nás paraziti tak moc zajímají? Proč se lidé parazitů bojí? A existuje vůbec důvod mít z parazitů strach? Na tyto a další otázky odpovídá tato kniha. Představuje lidské i zvířecí parazity a způsob jejich života z různých úhlů, od lékařského a veterinárního přes biologický až po historický a umělecký. Život ohrožující paraziti se na našem území vyskytují vzácně, ti méně nebezpeční jsou však stále běžní a mít vlastního cizopasníka není žádná vzácnost: většina dětí se nakazí vešmi a i roupi jsou v dětských kolektivech častí, přibližně pětina populace je infikována prvokem toxoplasmou. V tropech a subtropech jsou paraziti dodnes velmi vážným zdravotním problémem, na druhé straně se uvažuje i o jejich pozitivním přínosu pro naše zdraví a imunitu, a dokonce se používají k léčbě. Máme se jich tedy bát? Nepřeceňujeme je nebo nepodceňujeme? Nejdůležitější je náležitá informovanost a právě o tom je tato kniha. O parazitech… a lidech, samozřejmě.

Votýpka J., Kolářová I., Horák  P. (Eds) 2023: Von Parasiten und Menschen. Verlag, Springer, 356 pp. ISBN: 978-3-662-65695-2.

Link zum Kauf des Buches.

Link k zakoupení české verze knihy. (na podzim se chystá nové a rozšířené vydání)

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA