Datum: 23.04.2019

Mám extrémní názor, mytí rukou před jídlem je nesmysl. Parazity budou děti brát v pilulkách

Jula Lukeš v rozhovoru s Čestmírem Strakatým pro Reflex.cz - Prostor X

Někdo musí zastávat extrémní názory a posouvat diskurz svým směrem. Parazitolog Julius Lukeš svojí prací žije. Leccos zkusil i na sobě, třeba v sobě měl roky tasemnici, kterou ale zabilo něco jedovatého, co snědl. To byl další pokus. Tvrdí, že lidé si škodí tím, jak se zbavují parazitů. Vede to k nemocem i změně bakterií ve střevech. Mikrobiom přitom ovlivňuje až 90 procent všech chorob.

Lukeš tvrdí, že někteří paraziti jsou člověku prostě prospěšní. Donedávna se ale mezi nimi nedělal rozdíl a likvidovali se, což se podepsalo na našem zdraví. Objevují se třeba záněty střeva, spojitost je přitom potvrzená. Různá varování před všemi parazity jsou prý blábolení. Podle Lukeše budeme jednou dětem dávat jejich vajíčka v pilulkách.

Lukeš přiznává, že některé jeho názory jsou odvážné, má pro ně ale argumenty. Říká třeba, že mytí rukou před jídlem a po něm je úplně špatně. Učit to děti je prý nesmysl a sterilizovat je není moudré. Vede to totiž k dramatickému nárůstu autoimunitních chorob a alergií. S hygienou se to prostě přehání a Lukeš radí vystavit děti na nějaký čas třeba skotu, nebo obecněji přírodě.

Podle Lukeše nám neprospívají ani některé léky. Bereme hlavně příliš antibiotiky, které ničí i to užitečné, třeba řadu parazitů. To pak mění celý ekosystém v nás, hlavně střevní bakterie. Jejich vliv je přitom obrovský. Ovlivňuje nás ale taky jídlo a podle Lukeše se ukazuje, že bohatší lidé s pestřejší stravou jsou na tom lépe.

Jací parazité jsou pro člověka prospěšní? Jaké jsou důkazy pro jejich pozitivní vliv? Proč se Julius Lukeš necítí dobře mezi elitou, proč mu to slovo vadí? A co je další věc, pro kterou se teď nadchnul?

Odkaz: https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/94666/profesor-lukes-mam-extremni-nazor-myti-rukou-pred-jidlem-je-nesmysl-parazity-budou-deti-brat-v-pilulkach.html

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA