Datum: 20.05.2020

Krásné divoké Afriky ubývá, ale ještě má naději

Modrý David, Vesmír 2020. 99: 264.

Zaskočila vás situace ohledně koronaviru? Co jí říkáte jako veterinář, vědec, infektolog, který pracuje nejen na domácí univerzitě v Brně, ale také v terénu v Africe, Íránu, na Filipínách?
Popravdě nezaskočila, ale nepotěšila. Stejně jako řada dalších kolegů se při svých přednáškách snažím studenty na nevyhnutelnost podobných nepříjemností v rámci globální změny připravit. Současná koronavirová pandemie naplňuje předpovědi a očekávání infektologů: virus šířící se respiratorní cestou, pocházející ze zvířat z geografické oblasti s vysokou biodiverzitou, mající vysokou infektivitu a relativně nízkou patogenitu. Poté, co vzplály předchozí koronavirové infekce (ale nejen ony – viz např. nepříjemnosti s virem Nipah v jižní Indii v roce 20181)), není těžké s takovou předpovědí přijít. Takže pro mě osobně je to zajímavá kapitola do přednášek a samozřejmě stejně jako pro všechny ostatní spousta obav o blízké lidi kolem. Pro celou společnost je to pak především velká lekce a výzva: poučit se a připravit. Vedu tým, jehož práce spočívá v mezinárodních kontaktech a terénním výzkumu v zahraničí. Probíhající restrikce, jejichž účinnost ukáže až čas, mají samozřejmě dopad na naši práci, zatím ovšem nijak zdrcující. Jsem si jist, že tuhle lapálii všichni zvládneme, ale stejně tak nepochybuji o tom, že přijdou další infekce… řečeno slovy Járy Cimrmana: „…a přijde novej, mladej, a to bude sekáč, pánové. Ne jako já. Ten se nezakecá!“

Expedice a terénní výzkum v zahraničí tvoří významnou část vaší práce. Nejvíce projektů jste měl v Africe. Stála touha cestovat i za volbou studia veterinární medicíny?
Četl jsem všechny knížky, které psal Josef Vágner, toužil jsem cestovat a pracovat se zvířaty. Vlastně mi bylo jedno, s jakými, ale hlavně aby to bylo v Africe. Studoval jsem ještě za totality a právě veterina představovala jednu z mála možností, jak se dostat ven. Veterináři měli mnohem větší šanci vycestovat než kdokoli jiný v rámci spolupráce s rozvojovými, rádoby socialistickými zeměmi.Článek pro předplatitele přístupný zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA