Datum: 18.09.2020

Vláda se konečně vyděsila. Ale čekal jsem, že zpřísnění opatření bude výraznější

S biochemikem a ředitelem Biologického centra Akademie věd Liborem Grubhofferem o nových nařízeních a důslednosti

Vědecký odstup Libora Grubhoffera v posledních dnech dramaticky zmenšila osobní zkušenost jeho rodiny: nemocí covid-19 onemocněla  jeho dcera a žena a rodiče jeho manželky. On sám je zatím negativní a chystá se na další test. Přísnější opatření představená ve čtvrtek odpoledne ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem tedy přivítal, byť jsou podle něj stále nedostatečná. „Vláda je dost vyděšená a poučená, takže mám pocit, že už je ochotná alespoň na chvíli opustit populismus a zpřísňovat. Během léta se soustředila hlavně na to, aby vyšla vstříc lidem a jejich přáním,“ říká. Přesto podle něj kabinet pořád málo nenaslouchá kompetentním expertům. K tomu ji v úterý vyzval i spolek Učená společnost sdružující významné vědce a vědkyně, v jehož radě bývalý rektor Jihočeské univerzity a ředitel Biologického centra Akademie věd zasedá.

V komentáři pro HN jste napsal, že Česko po příkladné jarní přísnosti podlehlo sebeuspokojení a „podcenilo závažnost této pandemie“. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek odpoledne oznámil další plošná opatření – roušky všude ve školách od druhého stupně výš a noční uzavření barů a klubů po celém Česku. A apeloval na důsledné dodržování aktuálních opatření. Končí tedy fáze podceňování? A bude to stačit na kýžené zploštění křivky?
Uvidíme a budeme doufat. Já o tom ovšem úplně přesvědčený nejsem a čekal jsem, že to zpřísnění bude výraznější. A je zjevné, že se klade důraz na roušky - jakkoliv jsou občas zesměšňovány, bez nich to zkrátka nepůjde.

Ministr apeloval na dodržování stávajících opatření, a dokonce řekl, že „pokud se nezačneme chovat jinak, situace se bude zhoršovat.“ Výzvu na dodržování opatření lze jen podpořit, nicméně zároveň to může působit dojmem, jako by vláda přenášela odpovědnost za zhoršení situace na občany.
I na mě to tak působilo. Podobně premiér Babiš sváděl už před několika dny současnou situaci na lidi, kteří se prý chovali příliš uvolněně a nezodpovědně. Teď naopak vláda lidi prosí, aby opatření respektovali, jinak to špatně dopadne.

Je to tak, bohužel.

To uvolněné chování lidí přece ovlivnila sama vláda, když se ještě nedávno tvářila, že koronavirus byl víceméně poražen.
Přesně tak. Já jsem v tomto směru velký kritik vlády,  s čímž ovšem celkem narážím. Častá reakce bývá, že my akademici jsme chytří, ale co prý radíme…

…a co tedy radíte?
Já radím to, co jsem už mnohokrát napsal. Jednak skutečně důsledné dodržování základních pravidel, čili nošení ochranných prostředků a dodržování hygienických obyčejů, zejména si mýt často ruce. Nešetřit na dezinfekci, dodržovat rozestupy a příliš se neshlukovat. Pro respirační choroby je to velmi důležité. Tento virus je velmi nakažlivý, má tzv. kontagiozitu vyšší než běžné sezónní chřipkové viry. Těmito základními opatřeními a jejich důsledným dodržováním se lze do značné míry uchránit. Další téma je diagnostika, u něhož se nicméně neshodují ani ti „učenci“.

Celý článek k přečtení zde.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA