Datum: 18.09.2020

Libor Grubhoffer: Pokud budou mít během koronavirové pandemie hlavní slovo naprosto nekompetentní politici, nebude v naší zemi lépe

Není žádné překvapení, že se Covid-19 vrací v takové síle. Samotný virus se změnil minimálně, rozhodně u něho zatím nedošlo k tolik očekávanému oslabení jeho virulence (schopnost vyvolat infekci)

Chová se při cirkulaci mezi lidmi jako silně nakažlivý patogen. V jarní fázi těsně po jeho vynoření byla v mnoha zemích včetně naší nastavena velmi účinná opatření. Včetně těch, která drasticky poznamenala naši ekonomiku a stejně tak ekonomiku v globálním rozměru. V zemích Evropy, kde otáleli s přísnými opatřeními, došlo zpravidla k dramatickému vzplanutí pandemie. Například v Itálii, Španělsku a také ve Velké Británii.

To naštěstí nebyl náš případ. Přesto jsme na konci jarní fáze získali dojem jakéhosi sebeuspokojení a v kombinaci populismu naší vlády a fakticky nedostatečné autority odborníků veřejného zdravotnictví (hygiena a epidemiologie) ve službách Ministerstva zdravotnictví pak došlo k přílišnému rozvolnění protipandemických opatření pro období letních měsíců. Zatoužili jsme mimo jiné po Jadranu případně exotických dovolených. Rádi jsme si to zdůvodnili potřebou zachránit naše ohrožené cestovky.

Za rozvolněním stojí stojí vícero takových populistických rozhodnutí vládní koalice. Autorita v pandemii angažujících se odborníků byla ta tam. Jsme názorným příkladem toho, že tak vážné situace jako ohrožení státu země pandemií nového infekčního onemocnění musí řídit oborná autorita, persona respektovaná v mezinárodním měřítku. Ostatně tak je tomu v Německu. Objevitel viru SARS, věhlasný virolog a lékař Christian Drostech přímo radi kancléřce Angele Merkelové a opírá se při tom o kvalifikovaný tým nemocnice Charite a Institutu Roberta Kocha.

Po bitvě je každý generál! V tomto případě to ale musel očekávat každý, kdo něco o novém čínském koronaviru ví. Mutuje nepatrně, protože má ve své výbavě unikátní nástroj na opravu bodových mutací. Nebylo proto možné uvažovat o tak rychlém oslabení koronaviru, že by zmizel z koloběhu mezi lidmi jako pára nad hrncem.

Mám za to, že Česko skutečně podcenilo závažnost této pandemie. Bohužel zbytečně! Kritici se často odvolávají na nedostatek kompetentních odborníků veřejného zdravotnictví. A neviděl jsem je příliš ani mezi těmi, kteří se nějakým způsobem podíleli svými doporučeními na rozhodování politiků, jež bylo bohužel často velmi chaotické.

Naše země má velkou tradici nejen ve špičkovém virologickém výzkumu včetně mimořádně úspěšných vakcín, ale také v oblasti epidemiologie infekčních onemocnění (prof. Karel Raška, zakladatel československé epidemiologie, světově věhlasný odborník, který se zásadním způsobem zasloužil o vymýcení pravých neštovic na naší planetě).

V dnešní době nám fatálně chybějí lidé jako epidemiolog Karel Raška nebo virolog Dimitrij Slonim. Jejich autorita byla zásadní při epidemiologických problémech, do kterých se naše země v minulosti dostala. Pokud budou mít hlavní slovo v tak závažných situacích, jakou je pandemie vyvolaná novým čínským koronavirem, naprosto nekompetentní politici, nebude v naší zemi lépe.

Už doslova za dveřmi je období podzimních plískanic a s nimi i přicházející akutní respirační onemocnění, následované zimním obdobím sezónní chřipky. A lze předpokládat, že po enormním zatížení zdravotnických zařízení nesmyslným testováním obrovských počtů zdravých lidí přijde už oprávněná potřeba testovat velká množství nemocných lidí nejenom na Covid-19, ale současně na další virové původce respiračních onemocnění. To bude obrovská zkouška našich horko těžko udržovaných testovacích kapacit. Budeme potřebovat je ještě výrazně navýšit.

Na podzim a v zimě se lze nadít i určité pandemické hysterie v našich myslích. Mohou tu být dlouhé fronty a hodiny čekání na odběrových místech, a to v sychravém počasí a na mrazu. Není to dobrá vidina. Nový čínský koronavirus se zatím nestačil vyprofilovat jako sezónní patogen, bude tady v každém případě s námi spolu se svými více jak dvaceti příbuznými lidskými koronaviry. S viry lidské parachřipky, s virem respiračně syncytiálním a celým katalogem rhinovirů.

Musím ale po všech těch černých vyhlídkách apelovat na to, abychom nepodléhali černým myšlenkám. Naopak, v životě platí jednak pravidlo "všeho s mírou" a v každém případě pomáhá dobrá mysl. Dobře to nakonec dopadne, budeme mít zcela jistě vakcínu a nakonec i tolik očekávanou pilulku účinného antivirotika.

Autor: Libor Grubhoffer
Článek převzat z www.hospodarske-noviny.cz

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA