Datum: 15.10.2021

Světové kapacity na jihu učí lékaře

Mladí lékaři z celé Evropy trénují v těchto dnech v Českých Budějovicích dovednosti, které využijí při náročných operacích mozku. Na 11. ročník neurochirurgického mikrovaskulárního workshopu přijaly pozvání i světové špičky v tomto oboru.

https://www.jihoceskatelevize.cz/zpravy/2030

Díky moderním metodám se daří zachránit čím dál víc pacientů, které postihne mrtvice. Každý lékař musí mít ale dlouho trénovat, než začne opravdu pomáhat. A právě českobudějovický workshop je ideální příležitost pro takový trénink. „Koná se tady jedenáctý mikrovaskulární workshop, kdy každý druhý rok pořádáme pro mladé neurochirurgy z Evropy, výjimečně i ze světa, dvoudenní kurz, kde je učíme, jak sešívat mikrochirurgickými technikami malé cévy,“ popsal akci Jiří Fiedler, neurochirurg Nemocnice České Budějovice.

V českobudějovické nemocnici se léčí po mrtvici ročně několik tisíc pacientů, 300 z nich se pokusí lékaři ucpanou cévu zprůchodnit rozpouštěcí látkou a nebo zjednodušeně řečeno prošťouchnutím. Pokud ani tyto metody nezaberou, přistupuje se právě k mikrochirurgickým výkonům. Takových případů je zhruba sedm do roka. „To je zrovna takové řeknu specifikum, kde jsme jedni z mála na světě, kteří to provádějí, nicméně to užití mikrochirurgických technik v neurochirurgii je mnohem širší. Používá se v léčbě mozkové ischemie, mozkových aneurizmat, úrazů. Dá se použít i při preparaci uvnitř mozku,“ doplnil Fiedler.

Díky tomuto workshopu je chirurg schopen cévy spojit a nebo našít dvě na sebe a udělat tak v mozku takzvaný bypass. Tradičně se této akce účastní přední světoví neurochirurgové a letos přijala pozvání kapacita z Chicaga, profesor Fady T. Charbel. „Je to skvělé být tady a být součástí tohoto skvělého mezinárodního workshopu se světovým věhlasem, který se může konat díky tady Fiedlerovi a Přibáňovi. Česká mikrovaskulární neurochirurgie je známá po celém světě. Mladí lékaři se sem jezdí učit a já jsem rád, že jsem součástí tohoto projektu.“

Díky špičkovému vybavení si specialisté zlepší své technické dovednosti. Neurochirurg Jiří Fiedler se chystá mimo jiné představit odborné veřejnosti další vylepšený postup v těchto operacích. Pokud ho přijme vědecký svět, tak to bude znamenat změnu léčby mozkové ischemie v situaci, kdy onemocnění nereaguje na standardní léčby.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA