Datum: 29.03.2023

Umělecká instalace Hoshizuna: the floating star-sand

Výstava uspořádaná Dewi Langletem z laboratoře Filipa Husníka, ve spolupráci s japonskou umělkyní Hitaumi Harigaya, byla v rámci komunikace vědy s veřejností instalována ve vstupní hale a vodních nádržích v okolí hlavní budovy OIST (Okinawa Institute of Science and Technology).

Když hvězdný písek vstoupí do umělecké dimenze, opustí moře, překročí hranici reality a volně se vznáší ve vzduchu“ takto shrnula umělkyně Harigaya hlavní myšlenku instalace s názvem „Hoshizuna: the floating star-sand“. Jedná se o vědecko-umělecko-vzdělávací projekt, prezentující symbol Okinawy - schránky jednobuněčných tvorů tzv. Foraminifera -  jako velké balóny. 

Tato výstava vystihuje druhy, které jsou specifické pro Okinawu, spoluvytvářejí místní písek, dají se tak jednoduše najít na plážích. Foraminifera (česky dírkonošci) označují skupinu organismů, které si tvoří své schránky z uhličitanu vápenatého, podobně jako korálové útesy, u kterých se vyskytují. Ve schránkách mají drobné dírky, otvory, kterým ven vystrkují tenké panožky. Ekologický význam dírkonošců se v poslední době ukazuje jako poměrně zásadní. Ve svých schránkách si chovají endosymbiotické mikroskopické řasy. Jsou to tzv. mixotrofové, umí se živit jak fotosyntézou, tak aktivním lovem potravy, jejich význam ve fixování CO2 je ale vyšší než u samotných řas, což je dáno tím, že ve své schránce hostí více jedinců řas na metr krychlový vodní masy, než se jich tam vyskytuje samostatně. Jak tyto symbiotické vztahy s různými druhy mikroskopických řas přesně fungují, se zatím neví. Je to fascinující předmět zájmu autora výstavy. Jejich schránky se také uchovávají ve fosilních záznamech a můžou se podle nich datovat jednotlivé geologické vrstvy. Velký význam mají při hledání ropných ložisek. 

Projekt podporují prof. Filip Husník a Dr. Dewi Langlet z laboratoře Evolution, Cell Biology, and Symbiosis Unit na Okinawě.

V reportáži japonské televize byla zachycena i Jana Pilátová z Laboratoře evoluční protistologie.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA