Datum: 09.05.2019

A zase dvojčata! Tentokrát se v milovické rezervaci narodila praturům

Jen několik dní uplynulo od chvíle, kdy ochranáři ze společnosti Česká krajina informovali o narození vůbec prvních zubřích dvojčat v České republice, a radují se z dalšího dvojnásobného přírůstku. Tentokrát se v milovické rezervaci dvojčata narodila zpětně šlechtěným praturům.

FOTO: Michal Köpping

U turů jsou přitom dvojčata poměrně vzácná. V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se však narodila od roku 2016 již potřetí. Poprvé to bylo v květnu roku 2016, kdy dvojnásobný přírůstek zaznamenali pratuři. V červnu 2018 pak dvojčata přišla na svět ve stádě zubrů. Ochranáři o nich však informovali až na jaře letošního roku, českou premiéru musela potvrdit až analýza záběrů z fotopastí. Do třetice se dvojčata v minulých dnech narodila znovu praturům.

„Počet dvojčat v rezervaci je určitě překvapením, u praturů i zubrů jde o poměrně výjimečnou událost,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která projekt návratu velkých kopytníků realizuje.

I samotné narození druhých dvojčat praturů je raritou. „Narození již druhého páru dvojčat během čtyř let je známkou vysoké plodnosti chovaných zvířat i dobrých podmínek, které praturům milovická rezervace skýtá. Svou roli jistě hraje nejen kondice zvířat, ale také pestrá přirozená strava,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Původní pratuři byli v přírodě vyhubeni člověkem v sedmnáctém století. Vědci je zpětně šlechtí od roku 2008. Stádo zpětně šlechtěných praturů v Milovicích je první v celé střední a východní Evropě. Do Milovic přijel jeden samec a pět samic v říjnu roku 2015 z Nizozemí, kde v rámci projektu TaurOs tamní nadace Taurus Foundation pracuje na zpětném šlechtění praturů ve spolupráci s vědci z Wageningenské univerzity. Cílem projektu je vytvořit zvíře, které stavbou těla, zbarvením i schopností přežít v přírodě bude přesně odpovídat původnímu praturovi.

Přírodní rezervace Milovice je také prvním místem na světě, kde od roku 2015 žijí všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy: zubři, divocí koně a pratuři. V roce 2016 se všechny tři druhy poprvé na světě v rámci jedné rezervace podařilo také rozmnožit.

V loňském roce ochranářská organizace založila novou rezervaci také v Národním parku Podyjí. Na dvou pastvinách tam žijí dvě stáda divokých koní. Letos se jim na jižní Moravě narodila již tři mláďata, dvě na vřesovištích u Havraníků a jedno na pastvině u Mašovic.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, Hello bank, Printwell, JK Jitka Kudláčková, Semix, Megabooks CZ, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Zdroj: Česká krajina

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA