Datum: 26.06.2019

Spolek Czexpats in Science spojuje české vědce v zahraničí

Nová platforma Czexpats in Science si klade za cíl propojovat české vědce a vědkyně žijící v zahraničí, šířit úspěchy a objevy českých vědců v zahraničí, usnadňovat návrat vědců do Čech, a také organizovat setkání českých vědců na různých místech světa. Zároveň připravuje přednášky a worskhopy, z nichž jeden se uskuteční i v Českých Budějovicích.

Informace a aktuality o platformě Czexpats in Science

Spolek Czexpats in Science zahájil provoz ‘mapy vědců’. Tato unikátní mapa sdružuje české vědce, kteří dlouhodobě působí (či v minulosti působili) v zahraničí. Zde je k nahlédnutí mapa na stránce Mapotic, v tomto blogovém příspěvku je návod, jak s mapou pracovat. To, že o projekt je velký zájem, svědčí i fakt, že od oficiálního spuštění mapy minulý týden se přihlásilo dalších 50 vědkyň a vědců!

Šíření informací o úspěších a objevech českých vědců v zahraničí

Ve webové sekci Střípky vědy platforma krátce shrnuje významné nové publikace českých vědců v zahraničí. Pomocí těchto souhrnů jsou také tyto výsledky propagovány na sociálních sítích. Zájemci, kteří bych chtěli své úspěchy sdílet s českou komunitou, mohou platformu kontaktovat.

Rovněž byl spuštěn twitter bot Czexpats papers, který automaticky zveřejňuje články českých vědců hned poté, co se objeví v databázi PubMed. Zatím bot tweetuje pouze články vybraných seniorních vědců, ale v plánu je přidat všechny osoby registrované v Czexpats databázi.

O různých zkušenostech českých vědců v zahraničí, s tématy od popisu PhD či postdoku v zahraničí až po zkušenosti s návratem do ČR, informují blogové příspěvky, které pravidelně zveřejňuje portál vedavyzkum.cz,

 

Lokální setkání

Platforma Czexpats in Science pořádá lokální setkání na různých místech světa. Od února proběhla setkání v Berlíně, Drážďanech a Helsinkách, plánuje se Pacific Northwest (Seattle, Vancouver), vznikají spolupráce s ambasádami. Další organizátoři v nejrůznějších městech jsou vítání.

 

Nabídky platformy pro české vědce v zahraničí

  • Hodnotitelé projektů: Technologická agentura ČR (TA ČR) hledá mezinárodní oponenty výzkumných projektů.
  • Přednášky:
    • CEITEC MU, jedno z významných výzkumných center v ČR, nabízí Czexpatům přednášet na jejich seminářích.
    • Možnost přednášet je i v New Yorku přes Československou společnost pro vědy a umění (SVU), která všechny Czexpats zve na  jejich prosincovou 6-minute challenge 4. 12. 2019. Kontakt na českou rodačku Suzannu Halsey.
  • Workshopy:
    • Platforma hledá zájemce, kteří by se chtěli podílet na přípravě a uskutečnění workshopu Czexpats in Science na téma: Jak získat PhD pozici v zahraničí. První workshop se plánuje  na říjen 2019 v Brně, další budou v Praze a v Českých Budějovicích.

 

Předvánoční setkání Czexpats in Science 2019

Druhý ročník konference Czexpats in Science se odehraje v sobotu 21. 12. 2019 v Praze, v létě bude spuštěna registrac. V rámci konference proběhne workshop pro české studenty a vědecké pracovníky o tom, jak si najít a zajistit postdoc pozici v zahraničí. .

 

Více na http://czexpatsinscience.cz/ ; Twitter Czexpats in Science, Facebook skupina, Slack fórum.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA