Datum: 05.03.2020

Úspěšnost žádostí o české granty

Analýza úspěšnosti projektových návrhů podaných ke Grantové agentuře ČR (GAČR) za uplynulý rok ukazuje, že deseti institucím s největším počtem žádostí vévodí co do úspěšnosti Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích s úspěšností 36 %. Data zanalyzoval spolek Czexpats in Science a byla zveřejněna v březnovém čísle časopisu Vesmír (č. 99, roč. 2020).

Grantová agentura ČR (GA ČR) je organizační složkou státu, která rozděluje veřejné prostředky na základní výzkum. V českém akademickém systému představuje hlavní zdroj vědeckých grantů pro malé i velké výzkumné skupiny. Spolek Czexpats in Science propojuje české vědce působící v zahraničí a snaží se vzájemně zpřístupnit informace o vědě v Česku i mimo něj. Czexpats analyzovali data o schválených a neschválených projektech s počátkem řešení v roce 2020, která na svou žádost získali od GA ČR. Odborná veřejnost se tak poprvé může seznámit s výsledky soutěží až na úrovni jednotlivých výzkumných organizací, neboť dosud GA ČR takto podrobné statistiky nezveřejňovala.

Nejúspěšnější instituce s alespoň dvaceti návrhy Standardních projektů GAČR. Červeně je znázorněna průměrná úspěšnost (24 %) všech 222 institucí s alespoň jedním návrhem Standardního projektu.

V uplynulém roce agentura hodnotila bezmála 2700 projektů v pěti soutěžích a mezi úspěšné projekty rozdělila 4,68 miliardy Kč. Nejvíce projektů cílilo na standardní granty a na juniorské granty pro vědce do 35 let s maximální dobou řešení tři roky. Podobně jako loni udělila letos GA ČR 22 pětiletých grantů EXPRO s dotací až 50 milionů Kč. Soutěžilo se také o bilaterální mezinárodní granty a tzv. Lead Agency projekty, které mezinárodní spolupráci podporují pomocí sítě národních grantových agentur.

O granty se napříč soutěžemi ucházelo 234 českých institucí na úrovni fakult a ústavů AV ČR. Množství podaných návrhů i jejich úspěšnost se mezi institucemi velmi lišily. Nejvíce žádostí do všech soutěží (118) podala Přírodovědecká fakulta UK v Praze, naopak 34 institucí podalo jen jedinou žádost. Mezi těmi, které podaly alespoň dvacet žádostí v hlavní soutěži o standardní granty, byla nejúspěšnější Fakulta stavební ČVUT s úspěšností 44 % (viz graf). Deseti institucím s největším počtem žádostí vévodí co do úspěšnosti Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích s úspěšností 36 %, které zároveň získalo, spolu s MFF UK, největší počet juniorských grantů (7). Průměrná přiznaná dotace na standardní grant činila 6,7 mil. Kč, na juniorský 6,1 mil. Kč, přičemž za průměrem zaostávaly především projekty ze společenských a humanitních věd. Podrobnější data jsou dostupná na blogu Czexpats in Science.

Článek byl převzat z https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-3/kdo-jak-uspesne-zada-ceske-granty.html

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA