Datum: 09.04.2020

„Lidem hrozí vyhoření,“ varuje vědec. Laboratoře testují nonstop a shání pomoc

Desítky tisíc nakažených a tisícovky mrtvých si každý den připisuje po celém světě nový koronavirus a nemoc covid-19. Počet nakažených je podle odhadů ještě řádově vyšší, ale tvrdá čísla pocházejí od jediné profese - laborantů. Ti už řadu týdnů testují vzorky pacientů a posílají pak výsledky dál. V Česku teď testuje 79 laboratoří, které vzorky zpracovávají, a další se přidávají. Situace nějakou dobu potrvá, ale laboranti jsou už nyní na pokraji sil, jak zmiňuje Julius Lukeš, ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Vytvořil tak novou webovou stránku, kde se mohou laboratoře přihlásit o pomoc. Shání pak studenty, ale i vědce, kteří se nyní zabývají jinou prací.

Jula cítí potřebu dodat: Řekl až stovku vzorků za den, v redakci bylo toto tvrzení bez jeho vědomí změněno na " stovky" vzorků...

 

Odebírání vzorku, který se pošle na vyhodnocení, není nijak příjemnou záležitostí, jak Blesk Zprávám popsala i Sabina (24) jako jedna z testovaných. „Tyčinkou vám zajedou do nosu, ale ne někam na okraj. Paní, která byla mimochodem moc milá, vtipkovala, že dokud neslzíte, tak to není ono,“ popsala odebírání vzorku, který následně vyšel jako negativní. 

Cesta vzorku je pak dlouhá. „Vzorek se dá do kontejneru, který vozí dedikované (vyhrazené, pozn. red.) sanitky a přivezou je do laboratoří. Pak přichází poměrně těžký krok, kdy se tyto výtěry musí přenést do roztoků – tam je riziko aerosolu, kontaminace apod. To mohou udělat jen vyškolení lidé, kteří umí pracovat s infekčním materiálem, dovedou se pohybovat ve sterilním prostředí apod.,“ popisuje Blesk Zprávám ředitel Parazitologického ústavu AVČR Julius Lukeš, na jehož pracovišti je jedna z laboratoří testujících na covid-19. 

Celý článek k přečtení zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA