Datum: 29.05.2020

Lymská borelióza přenášená klíšťaty se díky nové vakcíně možná stane minulostí

Radek Šíma pro Český Rozhlas České Budějovice

Čeští vědci testovali na myších vakcínu proti lymské borelióze, která je účinná proti všem evropským druhům borelií. Klinické testy na lidech budou teprve následovat.

Článek převzat z www.plus.rozhlas.cz

Parazitologové z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích v posledních čtyřech měsících spolupracovali s předním americkým farmaceutickým koncernem, který si české vědce vybral pro testování vakcíny proti lymské borelióze. Jejich laboratoř je v současnosti pravděpodobně jedinou v Evropě, která umí provádět přenosy evropských kmenů borelií z evropských klíšťat.

Proti přenosu bylo dosud jedinou obranou používání repelentu a vhodného oděvu či obuvi pro pobyt v přírodě. Jedna vakcína proti tomuto onemocnění v minulosti už byla na americkém trhu, ale podle parazitologa Radka Šímy z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích měla řadu nevýhod.

„Tato vakcína byla zacílena pouze na jeden druh borelií, který se vyskytuje ve Spojených státech,“ říká Šíma. „Nebyla proto tolik účinná na jiné druhy, které máme v Evropě.“ Vakcína navíc měla poměrně nízkou účinnost okolo 80 %, a proto se podle Šímy bylo potřeba vakcínou často přeočkovávat. Hladiny protilátek v krvi se totiž v průběhu času snižovaly.

Čeští vědci dostali čtyři látky a nevěděli, ve které z lahviček je vakcína. Látky pak napíchali do myší, a tím u hlodavců vyvolali odpověď protilátek. K laboratorním zvířatům poté nechali přisát klíšťata nakažená lymskou boreliózou a sledovali, kteří jedinci budou vakcinační látkou ochráněni.

Výhodou nové vakcíny je, že podle českobudějovických parazitologů vyvolává ochranu proti všem známým druhům bakterií z rodu borrelia. Její struktura umožňuje imunitnímu systému rychlou reakci, při které rozezná cizorodé látky v těle a vytvoří si proti nim protilátky tak, že borelie ihned zlikviduje.

„Vakcína zatím byla otestována v laboratorních podmínkách na zvířecím modelu,“ vysvětluje Šíma. „Je tedy potřeba ji ještě otestovat v klinických testech na lidech, ale to už je spíš otázka pro farmaceutickou firmu, za jakých podmínek bude do takového testování chtít jít,“ uzavírá Šíma.

S jarními měsíci začalo období, které znamená zvýšení rizika onemocnění přenášených klíšťaty. Vedle klíšťové encefalitidy jde právě o lymskou boreliózu, u nás postihne ročně až 5 000 lidí. Vakcína proti ní dosud chyběla.

Onemocnění se přenáší po 24 hodinách od přisátí klíštěte. Inkubační doba jsou tři dny až jeden měsíc. Onemocnění probíhá v několika fázích. V místě kousnutí se objeví skvrna, která se rozšiřuje do okolí, a může se objevit i bledá skvrna uprostřed zasaženého místa. Onemocněním poté mohou být zasaženy i svaly a klouby a v některých případech mohou být poškozeny nervové tkáně, kůže nebo srdce. Poslední fáze onemocnění se může projevit až měsíce či roky po nakažení.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA