Datum: 07.07.2020

Strašák borelióza. Čeští vědci testovali účinnou zbraň. Jak funguje?

Jihočeským vědcům se povedlo otestovat vakcínu proti lymské borelióze, jejíž úspěšnost byla stoprocentní. Na trhu se jí ale dočkáme podle parazitologa Radka Šímy, který testování vedl, nejdříve za pět let.

Na rozdíl od encefalitidy, což je druhá častá nemoc, kterou přenášejí klíšťata, zatím neexistuje na lymskou boreliózu účinná vakcína. To se ale může v několika následujících letech změnit, díky úspěšnému testu, který provedl Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

Očkovací látku vyvinul přední americký farmaceutický koncern Sanofi a pro její otestování na evropském klíštěti Ixodes ricinus si vybral právě české vědce. „My jsme, dalo by se říci, jediné pracoviště, které to v Evropě dokáže, takže z toho důvodu si nás vybrali,“ říká parazitolog Radek Šíma v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Proč se podařilo vakcínu vynalézt až teď a ne dřív?

No to je docela dobrá, ale zapeklitá otázka. Ona už jedna vakcína byla a vlastně i dokonce založená na tom samém proteinu, jako je ta současná. Docela ta vakcína i fungovala, jen měla spoustu vedlejších účinků. Navíc protilátková odpověď proti vakcíně trvala docela krátce, takže se tam muselo často revakcinovat, což nemají lidé moc rádi. Chodit často na očkování se nikomu nechce. Z tohoto důvodu byla komerčně dost neúspěšná. Ta nová vakcína se snažila všechny tyto nedostatky odstranit. To je asi ten důvod. První vakcína byla komerčně neúspěšná a dlouho se do toho nikomu nechtělo investovat, protože to byl finanční propadák. Technicky to totiž není příliš složité.

Jak se váš Parazitologický ústav dostal k testování vakcíny?

Bylo to hlavně z toho důvodu, že potřebovali mít vakcínu otestovanou nejen na amerických klíšťatech a amerických boreliích, ale i na evropských klíšťatech a boreliích, aby mohli dokázat, že se jedná o univerzální vakcínu, která se dá použít všude na světě. A my jsme, dalo by se říci, jediné pracoviště, které to v Evropě dokáže, takže z tohoto důvodu si nás vybrali.

Můžete nějak jednoduše popsat, jak ta vakcína funguje?

Ta vakcína je v podstatě takové kulovité jádro, na které jsou navázány jednotlivé proteiny z povrchu borelie. Když se tato vakcína vpraví do těla, tak tělo to rozpozná jako cizorodou částici a začne si proti tomu vytvářet protilátky a ty pak zůstávají v těle po dlouhou dobu. Když se pak stane, že se na člověka přisaje klíště a dostanou se do něj skutečné borelie, tak protilátky, které si tělo už vytvořilo, rozpoznají tu skutečnou boreliózu, navážou se na ni a dají tak signál imunitnímu systému, že se jedná o něco špatného a imunitní systém ji potom zničí.

Zbytek článku k přečtení zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA