Datum: 08.09.2020

Může být hůř. Opravdu velký malér by mohl mít podobu nového chřipkového viru, říká šéf biologického centra

Pokud jde o vývoj na poli koronavirových vakcín, je vědec Libor Grubhoffer velký optimista. Ještě nedávno jsem odhadoval, že vakcína bude plošně k dispozici až na podzim roku 2022. Ale teď to vypadá, že postup prací na vývoji a výrobě covidových vakcín se u těch hlavních hráčů mezi farmaceutickými firmami a dalšími výzkumnými týmy velice urychlil, říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz ředitel Biologického centra AV ČR.

Celý článek k přečtení zde: www.lidovky.cz

Lidovky.cz: Jak se připravit na podzimní plískanice, tradičně provázené respiračními onemocněními? Máte z toho v souvislosti s koronavirem strach?
Určitou obavu mám, zejména z „epidemie hysterie“ onemocnění. K tomu může v naší společnosti velmi snadno dojít. Měli bychom se tomu teď skutečně věnovat i mediální prevencí, dokázat reagovat s klidnou hlavou, nevytvářet zbytečnou paniku. Nebude to určitě jednoduché. Na druhou stranu si myslím, že současná situace alespoň naučí lidi nechodit do společnosti, když jim nebude dobře, když budou cítit, že na ně takzvaně něco leze. Vedle toho cítím ještě i určitou naději v podobě multiplexové diagnostiky covidu-19 současně s dalšími virovými původci respiračních onemocnění.

Lidovky.cz: O co přesně jde?: Je to diagnostika, kde je při jednom testování možné rozlišit koronavirového původce covidu-19, od chřipky A, případně chřipky B či dalších virových původců respiračních onemocnění. Zachytil jsem zprávu, že Karlova univerzita se chystá předložit nový PCR test, ze kterého by se rovnou poznalo, zda jde o chřipku anebo o covid. Toto testování by se mělo během podzimu podařit zavést.
 

Celý článek zde: www.lidovky.cz

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA