Datum: 15.09.2020

Na jednu ochranu před koronavirem jsme zapomněli. Kloktejte, radí virolog

Teď už je to epidemie, která řídí, kam se suneme, a určuje, kam se dostaneme, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na vakcíny a přední český virolog Libor Grubhoffer.

Nepřipravení a falešně ukonejšení. Tak zní hodnocení aktuální situace okolo koronavirové epidemie v Česku, kdy každým dnem přibývá přes tisíc odhalených nakažených, od Libora Grubhoffera. Českého vědce, který patří k absolutní špičce na poli molekulární a buněčné biologie a genetiky.

„Jsme v situaci, kdy hrajeme pověstnou hru ,letadlo‘. Koronavirus se začíná lavinově šířit a my nejsme schopni spolehlivě dohledat, kdo s kým přišel do styku. A začínáme ztrácet hlavu, protože se ukazuje, že nemáme dostatečné kapacity, abychom mohli testovat na první pohled zdravé lidi, kteří přišli s někým nakaženým do kontaktu,“ kritizuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy nepřipravenost ministerstva zdravotnictví na podzimní nástup koronavirové epidemie virolog a vakcinolog Grubhoffer.

Každá větší nemocnice by podle něj měla mít možnost otestovat až dva tisíce vzorků. „Realita je na hraně 300 vzorků denně,“ doplňuje Grubhoffer, současný šéf Biologického centra Akademie věd a někdejší rektor Jihočeské univerzity.

Má ale i dobré zprávy. Virus podle něj mutuje pomalu, což nahrává vývoji úspěšné vakcíny a funkčních léků na nákazu. A také už vědci vědí, nebo alespoň víc než tuší, co je Achillovou patou nového typu koronaviru.

Celý článek k přečtení zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA