Datum: 04.01.2021

Nová vakcína je bezpečná a dá se skladovat v ledničce, říká virolog

Británie jako první země na světě schválila použití vakcíny proti novému koronaviru, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca.

Virolog Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd, v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že nová vakcína je naprosto bezpečná. A navíc nepotřebuje uchovávat zmražená na minus 70 stupňů jako vakcína od firmy Pfizer, jíž se už v Česku v malém množství očkuje.

Na světě je nová schválená vakcína od firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Čekalo se to, přesto: Jak důležitá je to zpráva pro boj s epidemií?

Určitě důležitá. Na trhu se objeví další kvalitní vakcína z kategorie vektorových, založená na šimpanzím adenoviru. Nepochybně je významná tím, že podmínky pro uchovávání a manipulaci jsou mnohem jednodušší než u vakcíny Pfizeru. Je skladovatelná při ledničkové teplotě, plus čtyři stupně. Deklarovaná účinnost je nižší, ale i tak je to důležitá posila.

Má vůbec mě – jako možného uživatele vakcíny – zajímat, jestli mi píchnou AstraZenecu, nebo mRNA vakcínu od Pfizeru? Nebo kterou byste zvolil vy?

Tuhle otázku jsem očekával a myslím, že není dobrým východiskem pro manipulaci s veřejným míněním. Ale jestli z ní nemám utéct: asi bych preferoval RNA vakcínu, a to pro jednoduchost a mechanismus, jakým působí. Ale i vakcína od AstraZenecy bude stimulovat imunitní odpověď postačujícím způsobem. Stejně počítáme v příštích letech s přeočkováváním, tak bych nedělal nějaké zásadní rozdíly nebo nevyjadřoval zásadní preference některé z nich.

Je dobré mít víc vakcín i pro nějakou případnou mutaci viru? Myšleno: kdyby přestala fungovat jedna, máte tady ještě další?

Spíš to roli nehraje. Genetické informace jsou odvozeny od původního kmene nového čínského koronaviru, který tady byl od začátku. Z hlediska imunitní odpovědi bude reakce na oba typy vakcín velmi podobná.

Celý článek zde.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA