Datum: 23.03.2021

Dalo se čekat, že tři týdny nebudou stačit. V půlce dubna budeme možná na rozumných hodnotách nově nakažených

Vláda ignorovala nástup britské mutace. Vysoké počty mrtvých jsou neodpustitelné, říká přední český virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Vláda nenašla dost odvahy, aby udělala na začátku března ještě tvrdší opatření. Zanedbala řízení pandemie na podzim a před Vánoci a ignorovala nástup britské mutace. Vysoké počty mrtvých jsou neodpustitelné.

Dalo se před třemi týdny čekat, že situace nebude tak dobrá, aby se přísná opatření mohla začít rozvolňovat?

Dalo se čekat, že tři týdny nebudou stačit. Vláda se bojí říct, že by potřebovala delší čas, a tak s námi hraje hru, že tři týdny stačí. Nemohlo to tak ale být, protože jsme nechali kvůli naprosto špatnému přístupu během podzimu natolik rozjet pandemii, že obsah viru cirkulující mezi lidmi, tedy to, čemu se říká virová nálož, je obrovská. A velmi těžko se teď tlumí.

Opravdu teď v březnu stále sklízíme plody lehkovážnosti z podzimu?

Ano, je to důsledek zanedbanosti toho, co se stalo v září a říjnu. Po zmírnění druhé vlny před Vánoci si vláda dovolila opatření uvolnit. Ukonejšili jsme se, že budou Vánoce, a lidé se tak mohou potkat. Že bude stačit, když to zpřísnění nastane až 27. prosince. Už tehdy tak vláda musela tušit, že přijde druhý hrbol stále té druhé vlny. Ale celé by to možná i vyšlo, kdybychom brali dostatečně vážně fakt, že na britských ostrovech už razantně postupovala britská mutace koronaviru, v listopadu už byla ve Španělsku, ve Francii a pomalu se dostávala do Německa. Vláda to nebrala vážně, nemluvilo se o tom. Tím pádem se už na té před Vánoci zanedbané druhé vlně původního koronaviru zakládalo na problém s novou, virulentnější variantou.

Zbytek článku (pro předplatitele) zde.

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA