Datum: 20.04.2021

Daniel Růžek se stal profesorem

Náměstek ministra obrany Jan Havránek dnes předal jmenovací dekret profesora v oboru Lékařská mikrobiologie Danielu Růžkovi, vedoucímu Laboratoře arbovirologie Parazitologického ústavu BC AV ČR. Daniel Růžek byl jmenován prezidentem republiky Milošem Zemanem 10. března 2021 na návrh Vědecké rady Univerzity obrany.

„Je ctí pro Univerzitu obrany a její Fakultu vojenského zdravotnictví, že si profesor Růžek vybral pro své profesorské řízení naši univerzitu, a myslím si, že tím získává Univerzita obrany velkou prestiž. Já vám za to, pane profesore, moc děkuji,“ uvedla krátce po společném jmenování plukovnice gšt. Zuzana Kročová, rektorka-velitelka jediné vojenské vysoké školy u nás. Slavnostního aktu předání jmenovacích dekretů se zúčastnili představitelé Ministerstva obrany a zástupci Univerzity obrany. 

Profesor Daniel Růžek je respektovanou osobností v daném vědním oboru. Je vedoucím laboratoře arbovirologie v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích a zároveň působí ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně. Jeho pedagogická činnost je zaměřena na výuku předmětu Lékařská virologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a předmětu Patogeneze virových nákaz na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Hlavní dlouhodobou oblastí jeho vědecké práce je výzkum viru klíšťové encefalitidy. V roce 2007 získal titul RNDr. v oboru klinická biologie a v roce 2008 titul Ph.D. v oboru molekulární a buněčná biologie a genetika. Titul docent získal v roce 2013 na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Brně. V minulosti působil jako vědecký pracovník ve Spojených státech.

Nově jmenovaný profesor Daniel Růžek (vpravo) a profesorka plukovnice gšt. Zuzana Kročová s náměstkem ministra obrany Janem Havránkem.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA