Datum: 25.05.2021

Průlom v léčbě koronaviru: Tabletka podobná paralenu je ve finální fázi testování

Téměř rok a půl od prvního nakaženého koronavirem se léčba nemoci významně posouvá. Lék Molnupiravir, který se původně testoval na chřipku, je ve třetí, tedy poslední fázi testování na covid. Přípravek ve formě tabletky by měl zabránit těžkému průběhu nemoci. Podle některých odborníků by navíc měl fungovat i proti mutacím.

Článek převzat : Průlom v léčbě koronaviru. Molnupiravir je ve finální fázi testů - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

„Považuji to za první opravdu hodně slibnou vlaštovku na poli antivirotik,“ řekl iDNES.cz ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer. Narážel tak na fakt, že se lék Molnupiravir vyvinutý před lety ve Spojených státech dostal do závěrečné fáze klinického testování. Přípravek zabraňuje množení RNA viru v těle pacienta, a tak by po jeho užití nemělo dojít k těžkému průběhu onemocnění.

Během třetí fáze testování budou dobrovolníci, kteří mají COVID-19, lék Molnupiravir užívat dvakrát denně po dobu pěti dnů. Snahou bude, aby se jim nemoc nezhoršila a nemuseli být hospitalizováni s těžkým průběhem do nemocnice. Deník The Hindu upozorňuje, že vědci z Gruzínské univerzity v USA očekávají, že tableta začne účinkovat do 24 hodin po jejím užití. Musí se podat co nejdříve od nakažení.

Ředitel Yashoda Hospitals Lingaiah Amidalya na tiskové konferenci uvedl, že předklinické studie na zvířatech zjistily, že Molnupiravir výrazně snížil průběh nemoci SARS-CoV-2. Bylo také zjištěno, že zcela potlačil šíření nemoci ze zvířete na zvíře. Údajně se zastavilo i množení virů v těle.

Bude fungovat i proti mutacím?
Během testování se má také zjišťovat, jestli je lék účinný i proti různým mutacím viru. Například podle předsedy Společnosti infekčního lékařství z České lékařské společnosti Pavla Dlouhého je díky specifickému mechanismu léku velmi slibné, že se stane takzvaným širokospektrálním antivirotikem. Měl by tedy fungovat i proti různým variantám viru.

„Molnupiravir zasahuje na jiných buněčných strukturách, než na kterých se tvoří obávané varianty. To znamená, že je šance, že bude účinkovat i na ně,“ řekl Aktuálně.cz Dlouhý.

Někdo dostane lék, někdo placebo
Molnupiravir doposud prokázal dostatečnou účinnost v druhé fázi klinických testů, a to na 302 ambulantně léčených pacientech s mírným a středním průběhem nemoci nevyžadující hospitalizaci.

„Data, která jsme získali z druhé fáze studie, určující správné dávkování, potvrzují účinek léku a slouží jako důkaz antivirotického potenciálu přípravku,“ popsala iDNES.cz Radka Lang, ředitelka komunikace české sekce biofarmaceutické společnosti Merck Sharp & Dohme (MSD), která Molnupiravir vyvíjí společně s Ridgeback Biotherapeutics. U hospitalizovaných pacientů ale lék dostatečnou účinnost neprokázal.

Pacienti ve druhé fázi dostali Molnupiravir dvakrát denně po dobu pěti dnů v různém schématu dávkování. Nejlepší účinnost tento orálně podávaný přípravek dosahoval při dávkování 800 mg dvakrát denně. Nežádoucí účinky hlásila méně než polovina pacientů.

Výsledky budou na podzim
Třetí fáze klinického testování znamená, že bude lék podán tisícům lidí na celém světě. Skupina musí být co nejrozmanitější – dle věku, pohlaví i přidružených chorob. Testovat se lék bude i v mnoha zemích, například v Brazílii, Kanadě, Francii, Německu, Izraeli, v Japonsku či Velké Británii.

Pacienti budou náhodně rozdělováni do jednotlivých skupin, kdo dostane lék a kdo placebo. Ani pacienti, ani lékaři ale nebudou vědět, jaká léčba byla komu podána.

Výsledky třetí fáze studie by mohly být známy na přelomu letošního září a října. Pokud i toto testování potvrdí účinek, bude následovat žádost o povolení pro nouzové použití k americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). „Na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky by to šlo nejspíš poté, až to schválí FDA. Odhadem v druhém pololetí,“ dodala Radka Lang.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA