Datum: 09.04.2021

Nový druh parazita doslova rozpouští kraba zaživa

"Uvádí se, že každý biologický druh má svého parazita. A ten zase svého parazita. Vědci z Univerzity San Diego nyní popsali nový druh parazitického prvoka, který žije v hemolymfě kraba, živí se jeho tkáněmi a postupně ho tak rozkládá zevnitř."

Článek převzat z https://www.czechsight.cz/

Parazitický způsob života je v přírodě velmi rozšířený – vědci odhadují, že parazité představují až čtyři pětiny všech druhů na Zemi. Zatímco o některých parazitech hostitelský organismus „téměř ani neví“, jiní mu způsobují zdravotní potíže a někteří i smrt. Svého hostitele zabíjí i nově popsaný druh parazitického prvoka.

Parazitický nálevník, kterého popsali vědci ze Scrippsova oceánografického institutu při Univerzitě San Diego, se živí svalovou a pojivovou tkání kraba a rozkládá ho tak zaživa. Parazit byl objeven u populace krabů žijících na kalifornském pobřeží.

Autoři studie, která byla publikována v časopisu Journal od Eukaryotic Microbiology, vypočítali, že parazitický nálevník Lynnia grapsolytica zvyšuje celkovou úmrtnost místní krabí populace až o 22 %.

„Parazit doslova rozkládá kraba zaživa. Jeho životní cyklus zahrnuje pět stádií a jedno z nich vypadá jako obří pusa, která pojídá okolní tkáň,“ popisuje Dan Metz, který je prvním autorem studie.

„A to je nejspíš jen vrchol ledovce,“ dodává Ryan Hechinger, který se na výzkumu rovněž podílel. „Je jisté, že diverzita těchto parazitů je daleko větší, než by se mohlo na první pohled zdát. Tyto organismy velmi zásadně ovlivňují mořský ekosystém.“

Parazit byl prozatím pozorován pouze u kraba druhu Pachygrapsus crassipes (označovaného jako pruhovaný pobřežní krab), který se běžně vyskytuje na západním pobřeží Spojených států. Tento živočich hraje důležitou roli v tamním potravním řetězci. Jako potrava lidem ale neslouží. Autoři studie se nicméně domnívají, že parazit se může z těchto krabů rozšířit i mezi další druhy, které již součástí našeho jídelníčku jsou. Jedním z možných kandidátů je například druh Cancer antennarius (označovaný jako kalifornský skalní krab), který obývá stejnou oblast jako krab pruhovaný.

„Je dokonce velmi pravděpodobné, že populace krabů, které s chutí konzumujeme, jsou již tímto nebo podobným parazitem napadeni a ani o tom nevíme,“ říká Hechinger. „Je tedy klíčové prozkoumat i další krabí druhy v oblasti.“

Nově popsaný jednobuněčný parazit představuje nejen nový druh, ale i nový rod. Výzkumníci mu dali druhové jméno grapsolytica, což v překladu znamená „rozpouštějící kraba“. Rodové jméno Lynnia pak parazit získal podle kanadského biologa Denise Lynna, který se na nálevníky jako je tento, specializuje.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA