Datum: 01.07.2021

Prémie Otto Wichterleho 2021

Čtyřiadvacet talentovaných vědců Akademie věd ČR získalo prestižní Prémii Otto Wichterleho. Ta se uděluje od roku 2002, a letos se tedy konal jubilejní dvacátý ročník. „Doufám, že to budete vy, kteří budou zaštiťovat budoucnost Akademie, a že budete vědu v České republice posouvat mílovými kroky kupředu,“ řekla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová při slavnostním ceremoniálu v pražské vile Lanna 29. června 2021.

Ve svém úvodním projevu se Eva Zažímalová také dotkla zmíněného jubilea, připomněla, že řada z oceněných v prvním ročníku Wichterleho prémie je dnes velmi významnými vědci, známými i mezi širokou veřejností – například bratři Tomáš a Pavel Jungwirthové či Jan Konvalinka –, a vyjádřila přesvědčení, že mnohé z letošních laureátů čeká podobně slibná kariéra.

Prémie Otto Wichterleho uděluje Akademie věd ČR mladým vědcům do 35 let a je spojena s finanční odměnou 450 tisíc korun rozložených do tří let. Ve svém názvu nese jméno vynikajícího českého chemika, otce kontaktních čoček či silonu, ale také prvního polistopadového prezidenta tehdejší Československé akademie věd.

Největší zastoupení mezi letošními nositeli prémie – celkem dvanáct – mají obory zabývající se živou přírodou a chemickými vědami, následuje je osm talentovaných vědců z oborů neživé přírody a čtyři diplomy si odnesli badatelé věnující se humanitním vědám. Podívejte se do fotogalerie, kde jejich úspěchy představíme blíže. Ceremoniál můžete rovněž zhlédnout ze záznamu. 

Článek převzat z https://www.avcr.cz/

 

Mgr. Anzhelika Butenko, Ph.D., Biologické centrum AV ČR

Mezi vědce a vědkyně Biologického centra AV ČR se Anzhelika Butenko (nar. 1989) zařadila v roce 2017, kdy začala pracovat v Laboratoři molekulární biologie prvoků Julia Lukeše. Prakticky ihned po nástupu do Laboratoře molekulární biologie prvoků v Biologickém centru AV ČR se Anzhelika Butenko stala klíčovým členem, a to zásluhou špičkové znalosti v oblasti bioinformatiky. Obor na pomezí biologie a informatiky je nyní – nejen v parazitologii – nezbytnou součástí excelentního výzkumu. Umožňuje podrobně analyzovat velké množství dat získaných biologickým výzkumem.

Biologii začala Anzhelika Butenko studovat na ruské Rostovské státní lékařské univerzitě. V magisterském studiu biologie a genetiky pokračovala na Jižní federální univerzitě v Rusku. Doktorát získala na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity.

 

 

 

Anzhelika Butenko při slavnostním udílení 

 

Záznam slavnostního udílení Prémie Otto Wichterleho 2021 (v 22:52 min.)


Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA