Datum: 18.05.2022

Libor Grubhoffer se stal předsedou Učené společnosti

Předsedou Učené společnosti ČR se stal biochemik Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra AV ČR. Byl zvolen na včerejším valném shromáždění a ve funkci vystřídal fyzikálního chemika Pavla Jungwirtha, který byl předsedou od roku 2020. Učená společnost ČR sdružuje významné vědce a vědkyně, kteří působí v Česku. Jejím hlavním cílem je podpora svobodného pěstování vědy a šíření vědeckých poznatků.

Libor Grubhoffer dosud působil jako první místopředseda Učené společnosti a díky systému, který spolek využívá, měl po dvou letech nastoupit do funkce předsedy. Novým prvním místopředsedou byl zvolen Martin Loebl z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Druhým místopředsedou se stal Pavel Jungwirth.

"V týmu vedení budujeme program plynule, kontinuálně. Jsou tam hlavní pilíře pro naši činnost - přibližovat výsledky vědy a výzkumu široké veřejnosti, propojovat různé vědecké disciplíny přes celou šíři vědy," uvedl Grubhoffer. Jako další důležité cíle zmínil komunikaci s veřejností a to, aby se členové a členky Učené společnosti vyjadřovali k naléhavým společenským otázkám.

"Já bych se neostýchal říci, že důležitým posláním Učené společnosti je dbát a upozorňovat, respektive hlídat, aby nedocházelo k selhávání intelektuálů, selhávání vzdělanců ve společnosti. To považuji osobně možná za to vůbec nejdůležitější," dodal Grubhoffer, který v dubnu oslavil pětašedesátiny.

Biochemik Grubhoffer je ředitelem Biologického centra AV od roku 2017. Mezi lety 2012 až 2016 byl rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JČU), v minulosti také vedl Biologickou, později Přírodovědeckou, fakultu JČU. Profesně se Grubhoffer zabývá například biochemií a molekulární biologií klíšťat a jimi přenášených patogenů. Profesuru v oboru molekulární a buněčná biologie a genetika má od roku 2001. Členem Učené společnosti byl zvolen v roce 2015.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA