Datum: 07.06.2022

Julius Lukeš převzal Cenu AV ČR za mimořádné výsledky

Záhadný svět mořských hlubin. Za výsledky v tomto mimořádně zajímavém výzkumném tématu byl oceněn Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Biologického centra Cenou Akademie věd ČR. Ocenění převzal z rukou předsedkyně Evy Zažímalové v pátek 3. června ve slavnostní atmosféře setkání zaměstnanců Akademie věd na Veletrhu vědy.

„Chceme ocenit excelentní vědecké výsledky, které posouvají českou vědu na světovou úroveň. Jsou i poděkováním pro popularizátory, kteří přibližují vědu a její význam široké veřejnosti,“ uvedla při ceremoniálu předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Udílení moderoval v páteční podvečer v Keplerově sále výstaviště PVA EXPO Praha Daniel Stach z České televize.   

Cena AV ČR za mimořádné výsledky  
„Jako první si cenu přichází převzít Julius Lukeš z Biologického centra AV ČR, a to ve svých oblíbených šortkách a žlutém tričku, v outfitu, který nosí do práce i do opery,“ žertoval Daniel Stach při uvádění prvního oceněného vědce. Tým parazitologa Julia Lukeše objevuje dosud prakticky nepoznaný svět mikroorganismů v hlubinách oceánů, které nikoli náhodou připomínají tajemství tmavé hmoty vesmíru. Julius Lukeš je expertem na výzkum jednobuněčných diplonem a jejich jedinečných vlastností, které jim umožňují obývat extrémní ekosystémy mořských hlubin. Oceněný vědec dlouhodobě patří k výrazným představitelům světové parazitologie.

Cena AV ČR se uděluje za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, kterých bylo dosaženo při řešení výzkumných úkolů podporovaných AV ČR.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA