Datum: 09.08.2022

Zoo na našem obličeji. Parazit trudník vylézá v noci a páří se na vaší tváři

Jsou velcí asi třetinu milimetru, vyskytují se ve vlasových folikulech na obličeji, zádech nebo bradavkách. Jejich potravou je kožní mazivo. Aktivní jsou jen v noci, kdy vylézají na povrch, kde se páří. Trudníci.

S velkou pravděpodobností jste i vy jejich hostiteli. Jedná se o drobounké roztoče – trudníka tukového a trudníka mazového, kteří parazitují na člověku. Ale není důvod k obavám, jsou neškodní. V jediném vlasovém folikulu – vchlípenina pokožky, ze které vyrůstá vlas – mohou žít až tři. A žije se jim s námi dobře. Britští vědci nyní objevili, že trudníci ztrácejí vlastní geny a z parazitů se postupně stávají symbionty.

„Adaptují se na soužití s lidmi a postupně mění svůj genom, což vede k neobvyklým tělesným znakům i chování oproti jiným druhům,“ říká Jan Štefka z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd, který se parazity zabývá již téměř dvacet let. Od dětství ho zajímá soužití různých druhů v přírodě a jejich proměnlivost. Parazitismus přitom představuje jednu z nejrozšířenějších životních strategií, kterou nalézáme u všech skupin organismů.

Článek převzat z Hrot 31_2022

   

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA