Datum: 10.08.2022

Velcí kopytníci mohou zabránit požárům

Stezky vyšlapané těmito velkými zvířaty zaručují, že se případný požár nešíří takovou rychlostí a ve výsledku může být i daleko menší. "Jde o to, že třeba malí přežvýkavci, jako jsou ovce nebo kozy, nedokáží konzumovat vzrostlou suchou trávu a spíše se jí vyhýbají. Zatímco pro velké kopytníky naopak vzrostlá tráva představuje jejich hlavní potravu," doplnil Miloslav Jirků.

Zdroj: tn.nova.cz/zpravodajstvi

Hasičům v Českém Švýcarsku zbývá uhasit posledních 80 hektarů lesa. Je to zhruba desetina původního rozsahu požáru. Vědci mezitím přišli na zajímavý způsob, jak lesy ochránit před podobným neštěstím. Do české přírody se podle nich musejí vrátit původní velcí kopytníci, jako jsou například zubři.

Zubr je hora masa vážící až tunu, která denně spořádá i třicet kilogramů potravy. Jedná se mimo jiné i o vzrostlou suchou trávu a lesní porost, kterým se požár šíří nejsnáze.

"Už bezmála osm let provádíme pastvu divokých koní, zubrů a zpětně šlechtěných praturů v bývalém vojenském prostoru Milovice u Prahy. A jedním z takových nejvýraznějších důsledků, nebo výsledků té pastvy, je právě redukce bylinné biomasy. Tzn. málo suché trávy, hodně různých steziček," vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR.
 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA