Datum: 10.08.2022

Vědci finišují testování nové vakcíny proti lymské borelióze

Farmaceutické firmy Pfizer a Valneva po šesti letech vývoje začnou závěrečné třetí kolo testování vakcíny proti lymské borelióze. Je to první nadějná vakcína proti této nemoci za posledních 20 let. Laboratoře teď hledají tisíce dobrovolníků v Evropě i ve Spojených státech.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi

Zatímco psi se proti borelióze očkují už léta, jedinou vakcínu proti lymské borelióze pro lidi stáhli v roce 2002 z amerického trhu. Klíšťata se ale údajně za poslední léta množí. Někde jich je až o 350 procent víc než před 20 lety a všimnout si jejich kousnutí není vždy snadné. Není tedy divu, že je o vakcínu zájem.

"Od chvíle, kdy se začalo mluvit o klinických testech, máme na čekací listině spoustu zájemců," řekl Alen Kivitz z Centra pro artritidu a osteoporózu v Atlantě a Centrum klinického výzkumu v Atlantě. Firmy se při vývoji nové vakcíny snaží vyhnout chybám svého předchůdce, a dokonce i čeští odborníci v ní vkládají naděje.

Ve světě se vyskytuje 21 druhů borelióz, ale jen několik je nakažlivých. Zkoumaná vakcína má být účinná pro ty nejvíce rozšířené. Pokud ve třetím kole testů uspěje, mohla by přijít na trh v roce 2025.

"Hledáme něco, co by bylo sezónní vakcínou, kterou by se mohli očkovat lidé, kteří žijí v oblastech s výskytem klíšťat," dodala vedoucí výzkumu vakcín společnosti Pfizer Annaliesa Andersonová.

Ta přenášejí bakterie způsobující boreliózu i několik hodin po kousnutí. Následuje únava, horečka a bolesti kloubů. Často, ale ne vždy, se objeví i kulatá červená vyrážka. Důležitá je včasná léčba antibiotiky, diagnostika je ale obtížná.

"Pořád zkoumáme nejlepší diagnostické metody. Doktoři doporučují testy tři týdny po nálezu klíštěte, ale je lepší dát antibiotika už po jednom nebo dvou týdnech. Někteří lidé zjistí, že mají boreliózu až po roce nebo dvou," přidal vedoucí Laboratoře molekulární ekologie vektorů a patogenů v Českých Budějovicích Ryan Rego.

Ročně Česko zaznamená okolo tří až pěti tisíc nakažených lymskou boreliózou. Reálné číslo může být ale o hodně vyšší. Před pandemií nakažení Češi tvořili přes pětinu všech nahlášených případů EU.
 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA