Datum: 27.01.2023

Titulní stránka časopisu Nature upozorňuje na objev českých vědců

Prvok, který nerespektuje zatím popsané principy genetiky, se dostal na titulní stranu prestižního vědeckého časopisu Nature. Unikátní mechanismus, jímž tento prvok šifruje svůj genetický kód, stejně jako samotného prvoka objevil a popsal ryze český tým vědců z Mikrobiologického ústavu a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Obrázek na titulní straně Nature, čísla 7945 z 26. ledna 2023, nabízí paralelu ke zvláštnímu genetickému kódu prvoka v podobě slovesné věty, do níž pronikly tečky navíc a nahradily specifická písmena libovolných slov. Text tak nedává smysl. Stejně jako genetická informace prvoka Blastocrithidia nonstop je natolik specificky zašifrovaná, že ji čtenáři (ribozomy) žádných jiných organismů, a to ani virů či bakterií, nedokážou správně rozluštit.

„Tečky navíc představují smrtelnou chybu pro každý organismus. Prvok měl zemřít ihned poté, co se v jeho genomu objevily. Ale nestalo se, patrně proto, že si dokázal velmi rychle vyvinout vlastní překladač na míru. Díky tomu nejen přežil, ale získal i velkou evoluční výhodu, protože se stal odolným ke všem bakteriím a virům,“ vysvětluje Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd.

O objevu jsme informovali v článku Čeští vědci vyluštili záhadný genetický kód nově objeveného parazita.
 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA