Datum: 05.09.2023

Julius Lukeš převzal čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách

Čtyři čestné medaile a sedm čestných oborových medailí převzali významné vědkyně a vědci v sídle Akademie věd. Všechna ocenění spojuje to, že byly uděleny za zásluhy ve vědě, ať už celkově či v jednotlivých oborech. Zastoupeni jsou historici, fyzici nebo biologové.

Julius Lukeš je jednou z nejvýraznějších postav české parazitologie a zároveň celosvětově uznávanou osobností, která po desítky let upevňuje věhlas a kvalitu české vědy. Přes 30 let studuje především Kinetoplastida, skupinu prvoků, která zahrnuje medicínsky významné parazity, včetně např. původce spavé nemoci. V poslední době se věnuje i volně žijícím prvokům ze skupiny Diplonemida, která je důležitá hlavně v mořských ekosystémech.

Julius Lukeš publikoval přes 350 článků, organizoval významné mezinárodní konference a byl či je členem redakčních rad 11 vědeckých časopisů. Obdržel řadu ocenění a je členem např. Učené společnosti České republiky, American Society of Microbiology a jediným českých voleným členem American Association for the Advancement of Science.

Zdroj: https://www.avcr.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/Akademie-ved-ocenila-medailemi-vyrazne-osobnosti-napric-obory/

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA