Datum: 06.09.2023

Příklady táhnou. Inspirující vědce ocenila Akademie věd ČR čestnými medailemi

Novátorství a významné objevy ve fyzice, biologii i historii vysloužily vědcům ocenění v podobě čestných medailí. Za přínos vědě je badatelkám a badatelům předala 4. září 2023 předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová a místopředsedové příslušných vědních oblastí v sídle instituce na Národní třídě v Praze.

Představitelé Akademie věd ČR na ceremoniálu udělili celkem sedm čestných oborových medailí, dvě medaile Za zásluhy o Akademii věd ČR a dvě nejvýznačnější ocenění ­– De scientia et humanitate optime meritis.

„Dnes otevíráme nový akademický rok. Stejně jako ve škole i ve vědě platí pořekadlo verba movent, exempla trahunt – slova povzbuzují, příklady táhnou,“ zahájila ceremoniál Eva Zažímalová. „Všichni ocenění takovými příklady jsou, a motivují tak ostatní,“ dodala.

Paraziti a vodní masožravé rostliny
Medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách převzali Lubomír Adamec z Botanického ústavu AV ČR a Julius Lukeš, badatel z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Celosvětově uznávaný parazitolog Julius Lukeš více než tři dekády zkoumá skupinu prvoků Kinetoplastida. Patří mezi ně i parazit způsobující spavou nemoc. Mezinárodním působením i jako autor více než 350 článků, které nasbíraly vysoký počet citací, podporuje věhlas české vědy. „Je nejen vynikající vědec, kterému se umanutostí podařilo dobýt svět molekul parazitických prvoků, ale zároveň je cestovatel a dobrodruh,“ doplnil ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer a dodal, že právě i vědcova neústupnost stála za mnoha úspěchy.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA