Datum: 16.10.2023

Akademické půlhodinky 17. cyklus

Pestrou směs zajímavých témat z nejrůznějších vědních oborů přináší sedmnáctý přednáškový cyklus Akademické půlhodinky, který společně připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. V celkem sedmi přednáškách představují odborníci z obou institucí výsledky své výzkumné práce a další zajímavosti ze světa současné vědy.

Přednášky se konají každou středu v 16 hodin v Alšově jihočeské galerii - Wortnerově domě, U Černé věže 22 v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.

 

Program

18. 10. 2023 Jan Mareš: Lék či jed? Toxiny sinic v ekosystému a v laboratoři
25. 10. 2023 Veronika Jílková: Vermikompostováním ke zdravé a úrodné půdě
1. 11. 2023 Dalibor Kučera: Jak nás vidí umělá inteligence?
8. 11. 2023 Natasha Rudenko - Lymská borelióza a klíšťata: v jižních Čechách jako doma…
15. 11. 2023 Petr Kolban - Historky z podsvětí aneb trestná činnost na jihu Čech
22. 11. 2023 Petr Doležal: Jak na zalesňování ploch po kůrovcové kalamitě?
29. 11. 2023 Jaroslav Šetek: Bude na zabezpečení důstojného stáří?
 

 

8.11. Natasha Rudenko - Lymská borelióza a klíšťata: v jižních Čechách jako doma…

Lymská borelióza (LB)  je nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v Evropě a po celém světě. K největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě patří dlouhodobě i jižní Čechy. Lymská borelióza je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi komplexu Borrelia burgdorferi. Ty mohou infikovat člověka i další hostitele a přetrvávat v něm delší dobu, popřípadě i celý život. Pochopení způsobu, jak se tato nemoc šíří, má zásadní význam pro provádění účinných kontrolních opatření. Znalost současné rozmanitosti a invazivnosti kmenů borelie může posloužit účinným programům prevence, protože může pomoci předpovídat možné klinické projevy onemocnění. Tyto údaje jsou nezbytné pro vývoj spolehlivých laboratorních a klinických testů na detekci patogenů, rovněž k vyvinutí lepších prostředků diagnostiky lymské nemoci.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA