Datum: 24.10.2023

Pascal Boireau obdržel medaili G. J. Mendela za zásluhy v biologických vědách

Významný spolupracovník Parazitologického ústavu Dr. Pascal Boireau, ředitel Laboratoře pro zdraví zvířat (Laboratory for Animal Health, Maisons-Alfort, ANSES) ve Francii obdržel čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Ocenění převzal během zářijového setkání na Parazitologickém ústavu BC AV ČR, při němž byl ustaven společný virtuální Francouzsko-český parazitologický institut.

Pascal Boireau patří mezi přední osobnosti veterinární infektologie ve světě. Je generálním inspektorem veterinárního veřejného zdraví ve Francii, prezidentem Francouzské parazitologické společnosti (SFP) a též viceprezidentem Světové parazitologické federace. Začínal jako virolog výzkumem zvířecích koronavirů, aniž tehdy mohl tušit, jak zásadního významu tato problematika později dozná vzedmutím covidové pandemie. Následně se zabýval virem kočičí leukemie a psím parvovirem, aby později rozšířil svůj záběr na zoonózy parazitárního původu, zejména nesmírně zákeřnou trichinelózu, jejíž původcem je parazitická hlístice, babeziózu nebo toxoplazmózu. Od samého počátku své vědecké dráhy se soustřeďoval na veterinární medicínu v úzké souvislosti se zdravím zvířat i člověka podle konceptu ONE HEALTH, který integruje jednotný přístup ke zdraví lidí, zvířat a životního prostředí.

Pascal Boireau stál u zrodu spolupráce s Parazitologickým ústavem Biologického centra AV ČR na základě již dříve započaté spolupráce několika výzkumných týmů. V říjnu 2019 bylo v Paříži (Maisons-Alfort) podepsáno memorandum porozumění, které poskytuje patřičnou podporu při žádostech o společné grantové projekty a představuje programový rámec pro další rozvoj oboustranně výhodné spolupráce. Během zářijového setkání s Dr. Pascal Boireau byla posílena naše bilaterální spolupráce ustavením virtuálního Francouzsko-českého parazitologického institutu. Výsledkem dosavadní spolupráce jsou společné publikace a mezinárodní patent.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA