Datum: 30.10.2023

Čtyři své nové české členy oficiálně přivítala prestižní organizace EMBO. Mezi nimi je i Julius Lukeš z Biologického centra

Evropská organizace pro molekulární biologii (EMBO) slavnostně přivítala své nové členy na výročním zasedání v německém Heidelbergu, které se konalo ve dnech 25.–27. října 2023. Mezi 69 novými zástupci EMBO z celého světa je i čtveřice z České republiky, což je nebývalý úspěch. Mezi nimi jsou Julius Lukeš z Biologického centra AV ČR, David Staněk s Hanou Hanzlíkovou z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Dalibor Blažek z CEITEC Masarykovy univerzity v Brně. Celkový počet členů působících v České republice tak stoupl na 16.

EMBO je organizace sdružující molekulární biology, která podporuje excelenci ve vědách o živé přírodě v Evropě i mimo ni. V její prestižní komunitě je v současné době zastoupeno více než 2000 vědkyň a vědců z celého světa, kteří patří ke špičkám v oborech přírodních věd a mezi něž se řadí i 91 laureátů Nobelovy ceny. 

„Tito pozoruhodní vědci a vědkyně odhalili molekulární tajemství života, prohloubili naše chápání zdraví a nemocí a připravují půdu pro další objevy a inovace. Jejich úspěchy posilují zásadní roli, kterou hraje výzkum v oblasti věd o živé přírodě v životě občanů v Evropě i ve světě,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka EMBO Fiona Watt.

 

Noví čeští zástupci v prestižní komunitě EMBO: Zleva je to Marek Basler (Mikrobiologický ústav, v EMBO má členství za Švýcarsko), Julius Lukeš (Biologické centrum AV ČR), David Staněk (Ústav molekulární genetiky AV ČR), Hana Hanzlíková (Ústav molekulární genetiky AV ČR a University of Bern) a Dalibor Blažek (CEITEC).

Julius Lukeš vystudoval parazitologii na Univerzitě Karlově v Praze a od roku 1987 pracuje v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR, kde založil výzkum molekulární parazitologie. Je členem Učené společnosti ČR, American Academy for Microbiology (od roku 2014) a European Academy of Microbiology (od roku 2015), v roce 2018 byl zvolen zástupcem American Association for the Advancement of Science.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA