Datum: 21.11.2023

Ministerstvo školství ocenilo Julia Lukeše z Akademie věd ČR

Studenti, pedagogové i zkušení vědci získali od Mikuláše Beka ceny Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Společně s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou je předali 20. listopadu 2023 v Lichtenštejnském paláci. Cenu za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací si z ceremoniálu odnesli dva badatelé – Julius Lukeš a Ondřej Kuda.

„Věřím, že i přes ne úplně příznivé okolnosti a ekonomickou situaci budeme připraveni hledat recepty, abychom na našich vysokých školách vytvořili lepší podmínky jak pro špičkový výzkum a vzdělávání v akademických programech, tak pro vzdělávání v programech profesních,“ podotkl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. Podle něj si obě větve zasluhují změny, které by zlepšily fungování terciárního vzdělávání.

Ocenění jeho resortu letos získalo celkem 21 osob. Kromě celoživotního přínosu ministerstvo vyzdvihlo práci studentů a absolventů, vysokoškolských pedagogů, popularizátorů a vynikajících vědců.

Prvotřídní věda
Obě udělené ceny za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací připadly vědcům z Akademie věd ČR, kteří bádají v oblasti věd o živé přírodě – Juliu Lukešovi z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Ondřeji Kudovi z Fyziologického ústavu AV ČR.

Mikuláš Bek, Julius Lukeš a Helena Langšádlová

Parazitolog Julius Lukeš, vedoucí laboratoře molekulární biologie prvoků, se zabývá jednobuněčnými parazity. Jeho výzkum má přínos pro genetickou biologii i biomedicínu.

Ministerstvo tuto cenu uděluje od roku 1991 osobnostem, které získaly finanční podporu MŠMT a dosáhly v posledních pěti letech mimořádných výsledků.

Seznam všech laureátů naleznete na webu MŠMT.

Zdroj: https: Akademie věd ČR

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA