Datum: 21.12.2023

Upozornění na deepfake: zmanipulované video s tváří našeho vědce šíří bludy o parazitech

Biologické centrum AV ČR se důrazně ohrazuje proti podvodnému videu zmanipulovanému pomocí umělé inteligence (deepfake), které se šíří na sociální síti Facebook. V tomto deepfake videu byla zneužita identita našeho kolegy prof. Julia Lukeše z Parazitologického ústavu BC AV ČR pro šíření dezinformací o parazitech. Technickou úpravou s použitím umělé inteligence mu byla vložena do úst nesmyslná tvrzení o tom, že existuje 99% šance, že máte nebezpečné parazity v těle. K podvodu bylo zneužito originální video s přednáškou Julia Lukeše, vytvořeného Biologickým centrem AV ČR. Toto zneužití je zcela nepřípustné a míří proti vědeckému poslání Biologického centra Akademie věd ČR, jehož cílem je získávat a rozšiřovat nové poznatky a poskytovat věrohodné, odborné a ověřené informace veřejnosti.

Zneužití jména Parazitologického ústavu BC AV ČR a jeho pracovníků se neděje poprvé, i když nový fenomén deepfake podvodných videí představuje ještě větší dezinformační hrozbu. Bohužel stále existují jednotlivci, skupiny a dokonce nekalí prodejci podvodných produktů, kteří straší veřejnost naprosto smyšlenými informacemi, hraničícími až s vyvoláváním paniky, o tom, že jsou lidé promořeni parazity.

Pracovníci Parazitologického ústavu vyzývají veřejnost, aby nepodléhala těmto lživým dezinformačním kampaním a nenechala se těmito sděleními vystrašit. Důrazně také doporučují ověřovat si informace kolující na internetu, zejména na sociálních sítích, a ověřovat si je ve věrohodných zdrojích.

Pokud máte pochybnosti a strach, že máte parazity v těle, informujeme, že paraziti (protista, helminti) jsou u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní, často ani nejsou u zdravého člověka příčinou žádných obtíží a jejich diagnostika prováděná odbornými laboratořemi je velmi přesná. V případě zdravotních potíží doporučujeme navštívit lékaře. Důrazně také varujeme před neodborným a neschváleným nasazováním přípravků proti parazitům a konzumací antiparazitik bez doporučení odborného lékaře, neboť tyto látky mohou způsobovat závažné zdravotní potíže.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA