Datum: 15.01.2024

Věda na Hradě - Julius Lukeš: Co přinesou umělé organismy?

Správa Pražského hradu, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzita Karlova uvádějí nový cyklus vědecko-popularizačních přednášek Věda na Hradě a třetí z nich proběhla 3. 1. 2024 na Nejvyšším purkrabství na téma: Univerzální genetický kód lze změnit v laboratoři. Co přinesou umělé organismy?

Až na nepatrné výjimky sdílí všechny organismy této planety, od virů až po velryby, stejný, neboli univerzální genetický kód. Vědci se v laboratoři zabývají studiem prvoka, který se od tohoto kódu významně odchýlil a přesto přežil. V poslední dekádě se vědcům v laboratoři také podařilo připravit životaschopné organismy, které mají tento genetický kód zásadním způsobem pozměněný. Tyto objevy mohou znamenat jeden z přelomových momentů buněčné a molekulární biologie, se zářným a zároveň i temným potenciálem.

https://www.youtube.com/watch?v=IWyrnRgj2D0

 

 

Přednáší:

prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc. (Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR), český parazitolog, vysokoškolský pedagog a popularizátor vědy. Od roku 2004 je členem Učené společnosti České republiky, od roku 2012 ředitelem Parazitologického ústavu AV ČR v Českých Budějovicích. Zabývá se výzkumem prvoků, zejména třídy bičivky a z nich především trypanozomou.

 

(Zdroj anotace a c.v.: Hrad.cz)

 

Další informace:

https://www.nfneuron.cz/person/julius-lukes

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/215411058090221/

https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA