Datum: 27.02.2024

Členství v Národním centru ORCID

Od 1. 1. 2024 je Knihovna AV členem národního konsorcia ORCID za AV ČR

článek převzat z asep-portal.lib.cas.cz/pro-zpracovatele/nc-orcid/

Co je ORCID?

ORCID je jednoznačný identifikátor autora a jeho publikací, souborů dat, citací a vědeckých aktivit, projektů a to i při použití různých variant jmen a různých afiliací napříč databázemi.Jedná se o webový profil, který jednoznačně identifikuje osobu a umožňuje přidávat další informace (studium, zaměstnání, projekty, publikace a další).Více informací najdete na stránkách, věnovaných ORCID v NTK nebo na Podpoře KNAV.

 

Služby Národního centra ORCID

Národní centrum ORCID (NC ORCID) nabízí svým členům (akademickým a výzkumným institucím) využívat prémiových služeb ORCID.

KNAV je od 1. 1. 2024 členem NC ORCID za AV ČR. Členství má za cíl usnadnit autorům z AV ČR správu jejich účtů ORCID. KNAV bude koordinovat správu nabízených služeb a poskytovat podporu pracovištím AV ČR.

Mezi nabízené služby, které budou moci pracoviště AV ČR využít patří:

  • automatizovaná správa afiliací autorů AV ČR v účtech ORCID,
  • propojení vydavatelského systému OJS s účty ORCID (automatizované uložení záznamů publikujících autorů na účet ORCID poté, co byl vydán článek v ústavním časopise, případně vložení informace o recenzní činnosti),
  • propojení ASEP a ORCID a automatizované ukládání záznamů výsledků do účtů ORCID autorů.

 

Proč byla zvolena tato forma členství v NC ORCID?

Jako nejvýhodnější se ukázalo členství KNAV, která zaštiťuje členství za celou AV ČR. KNAV je správcem databáze ASEP, která by měla být do ORCID v budoucnu integrována.
KNAV bude poskytovat podporu jednotlivým pracovištím AV ČR, v případě, že budou mít zájem o služby NC ORCID. Pracoviště AV ČR, které bude chtít služeb využít, stanoví pověřenou osobu, která bude spolupracovat s KNAV.

Aktuálně je členství akademických institucí v NC ORCID bezplatné (v letech 2023 az 2028 je hrazeno z projektu CARDS).
Poku se NTK nepodaří zajistit další financování, po skončení projektu budou AV ČR naúčtované poplatky ve výši zhruba 6 tis. USD.
V případě, že by se staly členy jednotlivá pracoviště AV ČR, od roku 2028 by jim byly naúčtované vysoké poplatky (cca 2,215 – 4,380 USD, v závislosti na rozpočtu pracoviště – viz Consortia Fees & Tiers 2024).

V rámci členství má AV ČR nárok na 5 integrací (přístupů k členské API). V případě AV ČR by se aktuálně jednalo o správu afiliací, integraci s vydavatelským systémem Open Journal Systems a integraci ASEP-ORCID, dvě možné integrace zbývají. Může se jednat o integraci interního systému pracoviště AV ČR do ORCID.
Každá další integrace nad rámec členských 5 je cena 1090,- USD za každou integraci.

 

Jaké jsou výhody členství?

1. Členové NC ORCID mohou spravovat afiliace svých autorů pomocí nástroje Affiliation manager. Tento nástroj umožní vkládat správnou podobu afiliace do profilu ORCID pomocí csv souborů.

  • Tuto správu by prováděla KNAV na základě dodaných údajů od pracovišť AV ČR.

 

2. Pokud je pracoviště AV ČR zároveň vydavatelem časopisu a provozuje správu v redakčním systému Open Journal systems, lze využít plug-in ORCID, umožňující přidat na účtu ORCID autora informaci o článku či recenzní práci. Aby to bylo možné, vydavatelský systém musí evidovat ORCID autorů.

  • KNAV plánuje provést průzkum zájmu na pracovištích AV ČR a po vyhodnocení připraví worklflow a provede nastavení plug-inu.

 

3. KNAV v rámci integrace výhledově plánuje propojit systém ASEP s ORCID přes členské API. Po integraci by bylo možné importovat vybrané publikace z ASEP do ORCID (na základě souhlasu autora). Předpokládá se využití hlavně pro druhy dokumentů, které nemají DOI a je problematičtější je do účtů autorů přidávat přes Crossreff atd.

  • Integrace je náročnější na lidské zdroje a nyní nejsme schopni říci, v jakém časovém horizontu by se propojení ASEP – ORCID uskutečnilo.

Veškeré automatizované úkony v účtech ORCID autorů jsou podmíněné jejich souhlasem.

 

Jak se mohou zapojit pracoviště AV ČR do využívání služeb NC ORCID?

1. fáze: – průzkum zájmu – KNAV nejdříve rozešle dotazník zájmu o služby Národního centra ORCID (připravujeme) s cílem zjistit, která pracoviště AV ČR by měla o služby NC ORCID zájem a jaké mají potřeby. Po vyhodnocení odpovědí připraví workflow a popis dalších fází integrace.

2. fáze: – zřízení ORCID u autorů pracovišť AV ČR a školení – pracoviště AV ČR, které bude chtít prostřednictvím KNAV využívat služeb NC ORCID využívat, vyzve autory, aby si účet ORCID založili.
– NC ORCID nabídne školení pro pověřené osoby na pracovištích AV ČR a dodá propagační materiály, které mohou pracoviště AV ČR mezi autory šířit.

3. fáze  správa afiliací v účtech autorů – pokud bude mít pracoviště zájem sjednotit afiliace v profilech autorů, na základě výzvy KNAV nachystá pověřená osoba soubor s přehledem afiliací (ORCID autora musí existovat).

4. fáze – propojení ORCID a vydavatelského systému OJS. Bude nastaveno workflow integrování vydavatelského systému OJS do ORCID a využití pluginu.

5. fáze – propojení ASEP a ORCID.

 

Důležité odkazy:

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA