Datum: 18.03.2024

Návrat zubrů na Lipensko

Miloň Jirků v reportáži Událostí na ČT1

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.

Nový chov zubrů je jen kousek od Lipenské přehrady. Ještě před pár lety to bylo golfové hřiště, dnes rezervace. První kusy zubrů tam farmáři přivezli teprve před několika dny. Přesto, že jde o oblíbené místo turistů, najde se tam klidné místo daleko od lidí.

Dvě mladé samice se teď sžívají se stádem divokých koní. „Většinou se ze začátku držely v houštinách, měly strach. Postupně chodí na pastvu,“ řekla vedoucí provozu Jihočeské ekofarmy Martina Beranová.

„Pokud chceme udržet druhově pestrá luční společenstva, tak tam všude potřebujeme velké kopytníky, protože (zubři) to zvládnou přirozeně a velmi levně,“ uvedl biolog z Biologického centra Akademie věd Miloslav Jirků.

Zubři si dokáží poradit i s hustým křovím. Podle biologa svým pohybem v křoví vytvoří cestičky. Už za rok by tak mohly vzniknout cesty, díky kterým se do přírody vrátí i koroptve, křepelky nebo zajíci.

V Česku je celkem patnáct rezervací, ve kterých se přirozeně pasou tři klíčové druhy velkých kopytníků divocí koně, zubři ale i zpětně šlechtění pratuři. Z toho jenom čtvrtina obor je na státních nebo obecních pozemcích.

„Zmapovat soukromé vlastníky je velmi důležité, stát ani jiné veřejné instituce nemají dostatek souvislých pozemků,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. „Jsou to divoká zvířata, a divoká by měla zůstat. Takže sem chodíme akorát na kontroly,“ popsala Beranová.

Další rezervace, kde by mohli žít zubři, divocí koně, ale i pratuři, by mohly být nedaleko. Ochranáři je plánují na Šumavě nebo ve vojenském újezdu Boletice.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA