Datum: 16.05.2022

City Nature Challenge 2022 je za námi. Jak si České Budějovice vedly?

Sedmý ročník celosvětové výzvy City Nature Challenge oficiálně skončil. Letos poprvé se do této čtyřdenní akce, kdy lidé fotili přírodu ve městech, zapojily i České Budějovice. Jak si vedly v porovnání se světem i s ostatními českými městy? Výsledky společně s nejlepšími fotkami představí Biologické centrum AV ČR na výstavě v Domě U Beránka, která bude zahájena ve středu 18. 5. v 17 hodin a potrvá do konce května.

Do City Nature Challenge se celkem zapojilo 447 měst z celého světa. Více než 67 tisíc pozorovatelů vyfotografovalo přes 1,69 milionu organismů, které byly zařazeny do 50 176 druhů. Během akce byl objeven nový druh orchideje v Bolívii a zachyceno mnoho kriticky ohrožených druhů. Zcela nejúspěšnějším městem letošní výzvy byla bolivijská metropole La Paz s neuvěřitelným počtem pozorování, které přesáhlo 137 tisíc. Výsledky z celého světa.

A jak si vedly České Budějovice? Během čtyř dnů od 29.4. do 2.5. zaznamenalo 82 lidí přesně 1841 pozorování. Pozorované organismy byly rozřazeny do celkem 543 druhů. S těmito skvělými výsledky se České Budějovice umístily na 170. příčce ze všech měst světa a předběhly tak například téměř pětkrát početnější skotskou metropoli Edinburgh i hlavní město Havaje, Honolulu. V rámci České republiky se naše město umístilo na 3. místě. Zvítězila Praha s více než 12 tisíci pozorováními, která celosvětově obsadila úžasné 34. místo. Druhým nejúspěšnějším českým městem bylo Brno (5934 pozorování). Uherské Hradiště si připsalo 1484 pozorování. Kompletní výsledky České Budějovice.

Výsledky z celého světa.

A jak si vedly České Budějovice, které se do výzvy přidaly úplně poprvé? Během čtyř dnů zaznamenalo 82 lidí přesně 1841 pozorování. Pozorované organismy byly rozřazeny do celkem 543 druhů. S těmito skvělými výsledky se České Budějovice umístily na 170. příčce ze všech měst světa a předběhly tak například téměř pětkrát početnější skotskou metropoli Edinburgh i hlavní město Havaje, Honolulu. V rámci České republiky se naše město umístilo na 3. místě. Zvítězila Praha s více než 12 tisíci pozorováními, která celosvětově obsadila úžasné 34. místo. Druhým nejúspěšnějším českým městem bylo Brno (5934 pozorování). Uherské Hradiště si připsalo 1484 pozorování. Kompletní výsledky České Budějovice.

Mezi nejčastěji focenými druhy na území Českých Budějovic byly kachna divoká (28x) a pampeliška lékařská (17x), což byly zároveň nejčastěji zaznamenávané druhy celosvětově. Z rostlin dále českobudějovičtí pozorovatelé nejvíce zachycovali rozrazil rezekvítek (16x), kopřivu dvoudomou (15x) a sasanku hajní (15x). Mezi nejčastěji pozorovanými živočichy dále najdeme lysku černou (15x), ruměnici pospolnou (14x), labuť velkou (13x) a včelu medonosnou (13x).

 

Vzácné druhy

      

Vlevo: Mezi vzácnějšími rostlinami figuruje orchidej prstnatec májový (Foto: Daniela Procházková). Vpravo: Kriticky ohrožený kolpík bílý byl zachycen 3 krát v lokalitě Vrbenských rybníků (Foto: Jiří Řehounek).

Účastníkům výzvy se v Českých Budějovicích podařilo zachytit i vzácnější a ohrožené druhy, a to zejména v lokalitě Vrbenských rybníků. Mezi ptáky to byli kriticky ohrožený kolpík bílý (vyfocen 3x), kvakoš noční (vyfocen 1x), potápka černokrká (vyfocena 3x) či zrzohlávka rudozubá (vyfocena 8x). K silně ohroženým druhům patří také slepýš křehký, kterého zde vyfotografovalo pět pozorovatelů. Mezi vzácnějšími rostlinami pak figurují např. prstnatec májový (3x), ďáblík bahenní (1x), ostřice vyvýšená (3x), nebo ocún jesenní (4x).

Zcela nejaktivnějším pozorovatelem byl uživatel „tiamat1“ s 330 pozorováními a 198 zaznamenanými druhy. Gratulujeme k neuvěřitelnému výkonu.

City Nature Challenge v Českých Budějovicích organizovalo Biologické centrum AV ČR pod záštitou Rady města České Budějovice. Děkujeme partnerům a všem zúčastněným!  Jsme rádi, že jste se zapojili do projektu a prohloubili tak svůj zájem o českobudějovickou přírodu.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA